L’ESPERIT MUSICAL DE LA PASQUA
Del 28 al 30 de març torna una nova edició de Pasqua del Festival Perelada. L’oratori San Giovanni Battista de Stradella amb Dani Espasa i Xavier Sabata, l’Stabat Mater de Pergolesi en versió Bach amb Bachcelona Consort, l’estrena de Tenebrae Responsoria de Magrané, el Cor i l’Orquestra de l’Òpera Reial de Versalles i el debut a l’Estat del pianista Yunchan Lim són els espectacles dels quals es podrà gaudir a l’escenari de l’església del Carme durant la Setmana Santa. Els jardins del castell acolliran la proposta familiar Cercant la primavera de l’estudi creatiu empordanès Brava Performing Arts, que comptarà amb la companyia de dansa CobosMika.
La celebració de la 38a edició del Festival Perelada començarà amb l’edició de Pasqua, que anirà també acompanyada d’activitats culturals paral·leles durant el mes de març com a preàmbul de la programació.
Aquest matí, la biblioteca del castell de Peralada ha acollit l’acte de presentació de l’edició de Pasqua del Festival Perelada. I és que, com els mateixos organitzadors del certamen ja van avançar l’any passat, la proposta per Pasqua tindria continuïtat, “per a la meva família aquest és un moment molt emocionant perquè confirma el que ja hem dit fa un any: que l’edició de Pasqua venia per quedar-s’hi. La primera edició va ser tot un èxit, tant de públic com de crítica, i la programació que us presentem avui estic convençuda que contribuirà encara més a desestacionalitzar el Festival Perelada i a reforçar l’oferta cultural a la Costa Brava. Un dels objectius pels quals va néixer”, ha afirmat la presidenta del Festival i de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué Mateu.
Del 28 al 30 de març, l’església del Carme del castell de Peralada, i enguany també els jardins del castell, seran l’escenari d’un programa que comptarà amb una programació de sis concerts confeccionada amb l’objectiu de ser un atractiu tant per al públic fidel que acompanya la cita estival any rere any com també un reclam per arribar a nous públics que tinguin ganes de gaudir d’una proposta d’excel·lència musical a la Costa Brava durant el període festiu que ofereix la Setmana Santa.
Oriol Aguilà, director artístic del Festival Perelada ha explicat durant la seva intervenció que “els espais medievals del convent del Carme del castell de Peralada són el punt de trobada de músics i creadors amb el nostre públic fidel, fet que genera una atmosfera realment única no només per als que passem habitualment la Setmana Santa a l’Empordà, a qui ens dirigim especialment, sinó també per als visitants d’arreu del món que viatgen a la nostra destinació per viure Peralada tot l’any. Aquesta segona edició de Pasqua, en el marc de la 38a edició del Festival Perelada, creix en nombre de propostes musicals per viure intensament durant tres jornades consecutives, té la referència del barroc com a espai per a la redescoberta del repertori i l’aposta de Peralada per la nova creació”. Aguilà també ha afegit que “la programació presenta propostes musicals teixides a partir de les essències i de la signatura del que ha estat Peralada durant totes aquestes dècades, però amb una mirada a l’esperit de Pasqua com no podia ser d’altra manera en aquest període i en aquest espai que ens acull”.
Aposta pels valors de casa
L’edició de Pasqua arrencarà el dijous 28 de març de la mà de la formació barroca Vespres d’Arnadí amb Dani Espasa en la direcció musical. Juntament amb el contratenor Xavier Sabata i les veus de Giulia Semenzato, Marta Almajano, Luigi De Donato i Juan Sancho, arriba per primera vegada a aquest festival l’oratori per a cinc veus San Giovanni Battista, d’Alessandro Stradella. Una fascinant obra estrenada amb molt èxit el 1675 a l’església de Sant Joan dels Florentins de Roma, però que ràpidament va passar a l’oblit fins que el 1949 l’obra va ser exhumada de les biblioteques, on la partitura dormia. L’obra, de narració bíblica, però amb rerefons clarament secular, posa en joc certes imatges provinents de la iconografia tradicional de sant Joan Baptista i Salomé, i se centra en els quatre personatges bíblics i en un conseller, Herodes.
El barroc continuarà present l’endemà (29 de març), amb la interpretació de l’Stabat Mater que va compondre Johann Sebastian Bach a partir del cèlebre Stabat Mater que Giovanni Battista Pergolesi va crear el 1736, en aquest cas a càrrec de la formació Bachcelona Consort i les solistes de Salvat Beca Bach Maëlys Robinne i Lara Morger. L’obra de Pergolesi, escrita per a soprano i alto solistes, acompanyades d’un conjunt de corda, es va caracteritzar per la seva gran expressivitat, obtinguda sobretot per l’ús magistral de les dissonàncies que mostra el compositor italià. L’obra va esdevenir un èxit immediat, fins a convertir-se en la composició més editada i impresa del segle xviii. El filòsof francès Jean-Jacques Rousseau va elogiar el primer moviment de l’Stabat Mater com “el duet més perfecte i commovedor sorgit de la ploma d’un compositor” i va seduir molts músics de l’època, que la van adaptar, entre els quals trobem Johann Sebastian Bach, qui en va fer una versió entre els anys 1744 i 1746, i que és la interpretació més primerenca d’aquesta música de Pergolesi a Alemanya. Bach va canviar el text a partir del salm 51 per adaptar la música a la litúrgia de Leipzig i alhora, amb el seu irrenunciable estil polifònic, va enriquir l’escriptura de l’obra afegint-hi una part totalment nova per a la viola. Aquesta adaptació de Bach, inclosa al seu catàleg com a BWV 1083, Tilge, Höchster, meine Sünden (Esborra, Altíssim, les meves culpes) és un exemple meravellós de paròdia musical barroca. El programa del concert es completa amb una selecció de les cantates BWV 4, Christ lag in Todes Banden i BWV 31, Der Himmel lacht! Die Erde jubilieret, justament les que Bach va escriure per celebrar la litúrgia de Pasqua.
La mateixa nit, el Festival Perelada acollirà l’estrena absoluta i encàrrec del Festival Tenebrae Responsoria (Feria sexta in Parasceve) de Joan Magrané. Ja fa uns anys que al compositor reusenc li rondava pel cap posar música als responsoris de dijous, divendres i dissabte sants, “o de fer-ho només amb algun dels tres dies (o nits, per ser més exactes)” tal com ha explicat ell mateix en roda de premsa. Gràcies a l’intercanvi d’idees entre Francesc Prat i Pau Codina, l’obra aconsegueix unes dimensions prou àmplies com per poder convertir-se en una sola experiència de concert i que fusiona la música vocal i la música instrumental, “un camí pel qual ja fa temps que intento avançar”, afegeix Magrané. Una idea a la qual es van sumar ràpidament Maria Hinojosa i la GIO Symphonia i que dona com a resultat una obra en què els solistes (vocals o instrumentals), com la resta d’intèrprets, participen en el fet de posar música, amb paraules o sense, a alguns dels textos de les Lliçons de tenebres de Divendres Sant. Les influències en aquesta estrena absoluta hi seran evidents: Couperin per les dues veus solistes (dues sopranos, convertides aquí en una soprano i un violoncel) i Gesualdo per la tria dels textos. La instrumentació de l’obra inclou flauta, oboè, clarinet, dues trompes, trombó, violí, viola, violoncel i contrabaix. Joan Magrané —guardonat amb diversos premis, entre els quals destaca el XXXI Premi Reina Sofia de Composició Musical, Fundació de Música Ferrer-Salat— torna al Festival amb una nova estrena de nova creació, després que l’any 2019 hi estrenés l’aplaudida òpera contemporània Diàlegs de Tirant e Carmesina.
Visites de referències internacionals
L’edició de Pasqua posarà punt final el dissabte 30 de març amb un doble programa. Per un costat, arribarà un dels debuts més desitjats per aquest festival amb el jove pianista Yunchan Lim. Amb només divuit anys, Lim va fer història en convertir-se en el guanyador més jove del Concurs Internacional de Piano Van Cliburn, celebrat a Texas. Des de llavors el seu nom va saltar als titulars, va pujar a la fama més enllà del món clàssic i es va convertir en un heroi nacional a la seva Corea natal. El seu ascens al món de la música clàssica ha estat meteòric i és el desig dels principals escenaris d’arreu del món, com el seu esperat debut al Carnegie Hall, actuacions amb l’Orquestra Simfònica de Boston, l’Orquestra de París i la Royal Philharmonic Orchestra amb el director musical Vasily Petrenko. Recentment ha signat en exclusiva amb Decca i aquesta primavera aquest jove pianista, que té el món rendit davant les seves mans, farà la seva primera actuació a l’Estat, en el marc d’aquest festival, interpretant els Études de Frédéric Chopin.
Tot seguit, i com a clausura d’aquesta edició, el Festival ha convidat les bases estables de l’Òpera Reial amb l’objectiu de traslladar a l’església del Carme part de l’experiència que es viu durant la Setmana Santa a Versalles. Sota la direcció musical de Chloé de Guillebon i la participació de les veus solistes de Lili Aymonino i Johanna Amzal i el Cor de l’Òpera Reial, la formació francesa interpretarà un programa que inclou obres de Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749), com Motets per als tres dies que precedeixen la Quaresma, així com In monte oliveti, Tristis est anima mea i Stabat Mater per a les religioses de Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) i un dels cims de l’art francès de principis del segle xviii, les Leçons de ténèbres pour le Mercredi Saint de François Couperin (1668-1733).
Recuperació de tradicions en família
Els ous han estat un símbol de fertilitat i renaixement en moltes cultures paganes antigues. L’arribada de la primavera se celebrava amb rituals que incloïen la decoració i l’intercanvi d’ous. Amb l’esperit de recuperar part d’aquest ritu, el Festival Perelada ha encarregat a l’estudi creatiu empordanès Brava Performing Arts una proposta cultural que combina la tradició de la Pasqua amb l’art i la dansa, amb l’objectiu d’oferir al públic una experiència interactiva en un entorn únic. Així doncs, durant el matí de Divendres Sant, els conills gegants creats per l’artista australiana Amanda Parer seran el teló de fons d’una festa per a tots els públics dirigida per la reconeguda companyia de dansa CobosMika, que farà ballar el públic al ritme de la magistral Consagració de la primavera de Stravinsky. Una experiència que combina la tradició de la Pasqua amb l’art i la dansa i on tampoc no faltarà la innovació, el joc, La Mare dels Ous i una sorpresa final per a tots els infants. “Amb aquesta proposta recuperem una bonica tradició que em porta a la meva infància quan buscàvem els ous de Pasqua pels jardins del castell. Aquesta vegada, la tradició es combinarà amb música i dansa, com no podia ser d’una altra manera”, assegura Isabel Suqué Mateu.
L’aposta per una edició de Pasqua respon a la passió que té la família Suqué-Mateu per Peralada, que segueix ampliant la seva proposta de lleure, vi i cultura, eixos principals del Peralada Resort, amb activitat durant tot l’any i al fet que, des de la Fundació Castell de Peralada, es vol contribuir al desenvolupament de l’eix cultural a través de les diferents exposicions i conservació de les col·leccions que es treballen des del Museu Castell de Peralada i ara, també, amb el Festival durant la Setmana Santa.
Durant la roda de premsa, s’ha pogut gaudir de l’actuació en directe de Pau Codina i s’ha presentat el cartell de la 38a edició del Festival Castell de Peralada, l’obra Explosion of spring 2 del cineasta i guionista Pedro Almodóvar.
Més enllà d’una programació musical
L’edició de Pasqua del Festival Perelada inclourà també converses, diàlegs i altres activitats. Una programació paral·lela que durant el mes de març se celebrarà en diferents espais i institucions per gaudir intensament d’aquesta nova oferta cultural. Així doncs, el dilluns 11 de març s’oferirà un diàleg a l’entorn del sant Joan Baptista de Stradella amb el contratenor Xavier Sabata i el director musical Dani Espasa, moderat pel professor universitari i crític musical Jaume Radigales. L’endemà, el dimarts 12 de març, hi ha prevista una trobada amb el compositor Joan Magrané amb “Passat i present (unes noves lliçons de tenebres)”, i el dimarts 19 de març tindrà lloc la conferència “Stabat Mater Pergolesi/Bach”, a càrrec del periodista i divulgador musical Joan Vives.
Abonaments i entrades a la venda
Des de demà, 22 de novembre, a les 10.00 hores, el públic podrà avançar-se i adquirir en prevenda els abonament de Pasqua que el Festival ha confeccionat i que tenen com a avantatges un descompte directe sobre el preu de les entrades, accés a les millors butaques abans d’obrir la venda al públic general o accés preferent a activitats extraordinàries, entre d’altres. El públic podrà escollir entre dues modalitats d’abonament: l’abonament Pasqua, que inclou els cinc espectacles, i l’abonament a la carta, amb què pot triar tres dels cinc espectacles programats. A partir del 24 de novembre, a les 10.00 hores, s’obrirà la venda general dels espectacles. Els preus de les entrades van dels 3 als 75 euros.
Venda d’abonaments i entrades a www.festivalperalada.com