Le Festival jour après jour

Estigues al dia de tot el que passa al Festival

Al son de Carlos Acosta

Al son de Carlos Acosta

 

El prestigiós ballarí Carlos Acosta ha debutat a Catalunya on ha presentat també la seva flamant companyia de talent “made in Cuba” i tanca la 31ª edició del Festival.

El Festival Castell de Peralada abaixa el teló de la 31ª edició amb una nova declaració d’amor a la dansa i al mateix temps, amb un debut anhelat des de feia molt de temps, el del prestigiós ballarí cubà Carlos Acosta qui ha ballat en dues ocasions aquesta nit a la vegada que ha presentat el seu nou projecte i companyia, Acosta Danza de la mà de Sadler’s Wells i Valid Productions.

Acosta és un dels ballarins amb més renom internacional de la dansa. És també el ballarí negre, en un món on predomina el blanc, que ha interpretat els rols protagonistes en les millors companyies del món, inclosa la prestigiosa Royal Ballet de Londres, amb la que ha dansat pel món al llarg de disset anys. Amb 44 anys, i ja retirat oficialment del ballet clàssic, ha ballat per primera vegada davant el públic català, dues intervencions estel·lars que li han permès exhibir al públic la excel·lència de la seva tècnica precisa i brillants moviments.

Acosta Danza s’ha mostrat aquesta nit a l’Auditori Parc del Castell com el que és; una companyia eclèctica formada per ballarins cubans molt joves amb un futur prometedor. El programa de Debut ha estat ambiciós, alhora que ha estat tota una declaració de intencions. El Cruce sobre el Niágara de la coreògrafa cubana Marianela Boán, inspirada en la diversitat i l’obertura de l’art a Cuba, ha encetat la nit. L’ha precedit Memória, el potent solo que Miguel Altunaga va crear pel mateix Acosta amb música electrònica de Murcof i que el mateix Acosta ha interpretat a Peralada i ha mostrat el seu domini també de la dansa urbana. Un dels punt àlgids de la nit ha estat protagonitzat pel duo format per Zeleidy Crespo i Carlos Luis Blanco amb Faun del gran Sidi Larbi Cherkaoui, que ha posat punt i final a la primera part de la nit. Després de la pausa, l’espectacle ha continuat amb End of time; un pas a dos de Ben Stevenson interpretat per Lilianan Menéndez i Enrique. Raúl Reinoso ha ballat i presentat la seva coreografia Anadromous al costat de Laura Treto; una peça fresca, plena de força que reflecteix l’afany de supervivència i l’aferrament a la vida de l’ésser humà. Carlos Acosta ha tornat a l’escenari amb Two, coreografia que Russell Maliphan va crear per la gran dama de la dansa Sylvie Guiilem. Amb aquest solo, Acosta ha hipnotitzat al públic de Peralada a través de ràpids i precisos moviments fins fer creure a l’espectador que del seu cos salten espurnes. El debut ha acabat amb una peça coral de l’espanyol Goyo Montero titulada Alrededor no hay nada. Una peça dansada en gran part sense música al compàs dels versos de Joaquín Sabina que va in crescendo de intensitat.

Acosta Danza ha demostrat que te molt a dir. Avui ha parlat a l’escenari del Festival Castell de Peralada. Han arribat per quedar-se, per créixer, per incorporar un gran repertori a les seves actuacions. Com ja va declarar Carlos Acosta “Acosta Danza neix amb la voluntat de deixar un llegat importantíssim a Cuba. Amb aquesta companyia portarem el món a Cuba i una mica de Cuba al món”.

Caldrà que estiguem ben atents.

generic.carregant