BALANÇ MOLT POSITIU

BALANÇ MOLT POSITIU

Peralada, 5 d’agost de 2023

L’estrena de l’obra Tenebrae Responsoria (Feria sexta in Parasceve), del compositor català Joan Magrané (Reus, 1988), a l’església del Carme el dia 29 de març (divendres sant) serà el punt àlgid de l’edició de Pasqua del 38è Festival Perelada, que es celebrarà del 28 al 30 de març de l’any 2024. En aquesta edició també hi ha programada l’actuació del cor i l’orquestra de la prestigiosa Opéra Royal de Versailles, sota la direcció de Chloé de Guillebon. Així ho ha explicat avui el director artístic del festival, Oriol Aguilà: “Anunciem avui una nova edició de Pasqua del Festival Perelada, que es celebrarà del 28 al 30 de març, revelant alguns dels primers projectes musicals dels que fruirem, com la visita del cor i l’orquestra de l’Opéra Royal de Versailles, amb un programa Charpentier, i l’estrena absoluta de l’encàrrec fet al compositor Joan Magrané d’un responsori de tenebres per a l’ofici de Divendres Sant.”

El compositor reusenc explica com ha desenvolupat l’obra que estrenarà, des de la idea inicial: “Ja fa uns anys que em rondava pel cap posar música als responsoris de dijous, divendres i dissabte sants. O de fer-ho només amb algun dels tres dies (o nits, per ser més exactes). La forma definitiva ha arribat finalment gràcies al creuament d'idees entre Francesc Prat i Pau Codina per tal d'imaginar una obra de dimensions prou bastes com per poder convertir-se en una sola experiència de concert que busqués fusionar la música vocal i la música instrumental, un camí pel qual ja fa temps que intento avançar. I una idea a la qual ràpidament s'hi han afegit Maria Hinojosa i la GIO Symphonia. Així doncs, tant els solistes, vocals o instrumentals, com la resta d'intèrprets participaran en el fet de posar música, amb paraules o sense, a alguns dels textos de les Lliçons de Tenebres de Divendres Sant. Les influències hi seran evidents, si més no en la seva configuració: Couperin per les dues "veus" solistes (dues sopranos, convertides aquí en una soprano i un violoncel) i Gesualdo per la tria dels textos.”

Tenebrae Responsoria (Feria sexta in Parasceve) -l’expressió darrera designa el divendres sant en la litúrgia cristiana- requereix una instrumentació que inclou flauta, oboè, clarinet, dues trompes, trombó, violí, viola, violoncel i contrabaix, a més d’un violoncel que fa la funció de veu solista amb una soprano. Pel que fa al programa que oferirà el cor i l’orquestra de l’Opéra Royal de Versailles (30 de Març) hi predominen les obres del compositor del barroc francès Marc-Antoine Charpentier (1647-1704), tot i que també hi ha incloses peces dels compositors i organistes francesos de la mateixa època, Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749) i François Couperin (1668-1733).

La celebració de l’edició de Pasqua del Festival Perelada, que s’ha iniciat enguany, respon a la voluntat de l’organització del cicle de desestacionalitzar-lo, traslladant-ne l’esperit i estenent la programació a d’altres èpoques de l’any i que no es límiti només a l’estiu. Aquesta desestacionalització permet gaudir de la música a Peralada en altres estacions de l’any, de l’esperit del festival amb propostes teixides i pensades a partir de l’essència i la signatura del que és el Festival Perelada. L’edició de Pasqua permet, a més, programar amb una certa mirada a l’esperit d’aquestes dates i afavoreix la participació d’artistes de casa, que comparteixen cartell amb grans noms de la música i la lírica internacional. Aquesta atenció a la creació catalana és una mostra del compromís amb el territori, amb la destinació i permet créixer progressivament seguint la línia d’excel·lència i l’esperit amfitrió que caracteritzen el Festival Perelada.   

Un balanç totalment satisfactori

El director artístic del Festival Perelada, Oriol Aguilà, ha expressat avui la seva satisfacció, pel balanç positiu del cicle, que ha exhaurit les entrades de tots els concerts i espectacles programats: “Ha estat un festival intens i concentrat, que ens ha permès mantenir els vincles amb els artistes i el nostre públic, sempre amb el nivell d’excel·lència que ja és marca de la casa i en espais amb un format íntim, com el de l’església, i mitjà, com el del Mirador del Castell, escenaris que malauradament no han pogut acollir tot el públic que volia acompanyar-nos.”

L’edició d’enguany del Festival Peralada s’ha celebrat en un format poc habitual, molt concentrat, intens i amb menys dates de l’habitual per tal de projectar-se cap al futur, mentre no es disposa del projectat i anhelat nou auditori. Tornant al balanç artístic, Oriol Aguilà ha destacat una de les característiques del festival, que és la de descobrir noves figures en l’àmbit de la lírica, així com els homenatges que han tingut lloc: “Hem pogut fer descobertes com els dels tenors del moment, Freddie De Tommaso i Jonathan Tetelman, i hem viscut retrobaments molt emocionants amb artistes com Jordi Savall i les sopranos Diana Damrau i Serena Sáenz. A banda d’això, destacaria els homenatges dedicats i molt viscuts a Victòria dels Àngels, de la mà de la soprano Núria Rial i el pianista Rubén Fernández -enregistrat per ser emès a la cadena Ràdio Clásica de RNE-, i avui, el dedicat a l’estimat Roger Alier, amb l’actuació de Serena Sáenz i Jonah Hoskins. Tot això sempre en el marc de l’experiència única que suposa viure els estius de Peralada”.

El balanç del Campus Perelada i de l’estrena de les “Experiències Excepcionals”, que en el programa d’enguany figuraven com a Ex Ex, també és molt positiu. Les Ex Ex han consistit en el concert-taller Cos a Cos a càrrec del compositor i pianista Héctor Parra (Orgia) i la pianista Imma Santacreu, i l’assaig obert (work in progress), el preludi de la peça de dansa contemporània Alba, del ballarí i coreògraf Aimar Pérez Galí.

Durant el festival d’enguany també s’ha inaugurat l’exposició La lingua del corpo, que ha estat instal·lada al Claustre de Sant Domènec, a la sala Miquel Mateu, i és una mostra de setze sanguines de torsos hel·lenístics realitzats per Héctor Parra en una estada a Roma, inspirats a partir de la composició de l’òpera de cambra Orgia, basada en l’obra homònima de Pasolini. L’afluència de públic a aquesta exposició ha estat fluïda durant aquests dies.

També mentre ha durat el festival, al web d’aquest, s’ha pogut visitar de manera virtual la mostra fotogràfica The opera cooks. Es tracta d’una exposició d’imatges d’Evelyn Rillé i Johannes Ifkovits, que parteix del llibre homònim i mostra les habilitats culinàries de fins a 70 estrelles de l’opera de 28 països. El volum físic es va presentar durant el festival al Nou Celler Perelada.