Alcem el teló amb María Pagés

Alcem el teló amb María Pagés

La coreògrafa sevillana María Pagés ha inaugurat amb l’espectacle Entremos en el Jardín aquesta edició gratuïta i on-line del festival alt-empordanès aquest dimecres 22 de juliol a les 22.00 hores a la Muralla del Carme en el marc del Festival Castell de Peralada Livestream.

L’espectacle, que ha durat poc més de 60 minuts, ha començat amb l’escenari buit. Un escenari que s’ha anat omplint per tots els integrants de l’espectacle amb María Pagés al centre mentre es sentia la veu d’una reivindicativa Pagés: “Queremos vivir todos en nuestro jardín deseado”. Tota una declaració d’intencions en una nit dedicada a la cultura “Yo no sé quién soy si no soy lo que bailo. Yo no sé quién soy si no soy una mujer que tiene como maestro a aquel viejo camino machadiano que me recuerda que somos instigadores de la belleza y aviva nuestra inapelable condición de creadores de un amor que solo es viable cuando se expresa en la coreografía perfecta del Yo en el Nosotros, abrazando la compleja belleza del mundo. Somos bailaores, músicos, actores, técnicos…; pero también somos teatros, festivales y públicos… Sabemos dónde estamos y conocemos nuestras querencias”. El manifest també ha servit per reclamar el gran valor que te la Terra; el nostre jardí al que hem de custodiar, mimar i cuidar de manera incondicional.

A Entremos en el Jardín, María Pagés ha presentat una peça única creada per al Festival  Castell de Peralada. Un espectacle presentat com un tot on s’explora la dialèctica subjacent a la poesia i la dansa, convidant al diàleg a les lletres de Sor Juana Inés de la Cruz, Ibn Arabi, Fray Luis de León, Rumi, San Juan de la Cruz, Tagore, Mario Benedetti i El Arbi El Harti. La poesia, com a camí dramatúrgic d'un viatge al descobriment del “Jo” enfrontat a la nuesa de la seva naturalesa.

María Pagés, acompanyada per les veus de Ana Ramón i Sara Corea i la música interpretada per Rubén Llevaniegos, Sergio Menem, David Moñiz i José Barrios, ha desenvolupat en aquesta coreografia flamenca la convivència harmònica de la contemplació creativa i el ritme desenfrenat del cos en recerca del desig absolut i de la música flamenca tocada per la gràcia de les cadències sublims. L’espectacle ens presenta les inquietuds espirituals i existencials d'una dona amb una vida marcada pel desig com vocació ètica. La seva maduresa li aporta distància i valentia per revelar-se com una dona a la qual no li sorprèn ni l'espanta la seva humanitat insostenible i paradoxal. Una obra construïda entorn a escenes dramatúrgiques on interactuen paraula, ritme, cant, melodia, zapateado, percussió, veus delicades i reflexió filosòfica.

María Pagés ha declarat poca estona abans de l’estrena estar molt satisfeta i emocionada de ser l’encarregada d’obrir el teló d’aquesta edició tan excepcional del festival i “poder entrar en el Jardí, que es en definitiva entrar de ple a la naturalesa i mimar el món”. També ha destacat que quan va rebre aquest encàrrec va ser com un shock en mig de tot el caos que estàvem vivint però que de seguida es va posar a treballar en aquest projecte. Un projecte que ha afirmat que no ha estat fàcil, ja que l’han treballat de manera dual: per a televisió i per a l’escenari. També ha subratllat la importància que te per al sector cultural poder arrancar un festival encara que sigui a la distància, amb l’ús de les tecnologies i des de casa però que entre tots hem d’aspirar a recuperar la representació als teatres davant el públic.

La Nit de la Cultura, que ha comptat amb la col·laboració especial d’Abertis, hi han assistit Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Àngels Ponsa, Directora General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, els directors d’escena Àlex Ollé i Mario Gas, també la directora teatral Carme Portaceli, els artistes Santi Moix, Xavier Escribà, Jordi Mitjà  i Carles Bros, així com també el cineasta Albert Serra.

El Festival que es celebrarà del 22 al 31 de juliol el Festival Castell de Peralada Livestream a festivalperalada.com continuarà demà amb un diàleg entre la soprano Sondra Radvanovsky i el cantant i compositor Rufus Wainwright al voltant de la figura de la Prima Donna. A les 19 hores ambos artistes protagonitzaran un debat fascinant al voltant d’aquesta figura operística, interpretada normalment per una soprano, que desperta tantes passions com també certes rivalitats.

Sense entrades a la venda, l’espectacle s’ha pogut seguir en livestream al web des festival i també  a lavanguardies.es, a rac1.cat. L’espectacle estarà disponible durant 48 hores al web del festival per tots aquells que no l’han pogut seguir en directe i no s’ho vulguin perdre.