PRESENTACIÓ FESTIVAL 2019

PRESENTACIÓ FESTIVAL 2019

El 22 de març de 2019 s’ha donat a conèixer la programació de la 33a edició del Festival Castell de Peralada, que organitza la Fundació Castell de Peralada. L’acte de presentació ha tingut lloc al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu, amb la presència de la presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué, i del director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà.

En el  transcurs de l’acte, s’ha presentat el cartell complet d’una nova edició del Festival, que acull 25 propostes entre el 4 de juliol i el 17 d’agost i que compta amb un pressupost de 4,6 milions d’euros. Durant l’acte també s’ha presentat l’obra que l’artista multidisciplinària espanyola Ouka Leele ha creat per a l’ocasió.

 

La dansa i la lírica conquisten Peralada

El Festival Castell de Peralada és un projecte únic i singular. Des de la iniciativa privada amb vocació pública, el Festival contribueix a l’enriquiment cultural del nostre país a través de nous encàrrecs i noves produccions, però també programant companyies i artistes de reconeixement internacional a casa nostra.

En aquest sentit, la inauguració del Festival s’entén com tot un gran esdeveniment per als amants de la dansa. La nit del 4 de juliol, una de les millors, sinó la millor, companyia de dansa clàssica del món, el Ballet del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, aixecarà el teló amb el ballet Les quatre estacions amb música de Max Richter. L’endemà, el 5 de juliol, la mateixa companyia interpretarà un programa mixt amb Chopiniana de Fokine, In the Night de Robbins i Marguerite and Armand d’Ashton. El 26 de juliol el Ballet Nacional de Sodre, sota la direcció artística d’Ygor Yebra, presentarà El Quijote del Plata, un espectacle amb coreografia de Blanca Li. L’estrella internacional del ballet Carlos Acosta amb al seva companyia, Acosta Danza, presenten un programa fet a mida per al Festival Castell de Peralada la nit del 15 d’agost amb una nova coproducció que arriba de la mà de Sadler’s Wells London i Valid Productions i on el mateix Carlos Acosta ballarà dues coreografies: Mermaid, de Sidi Larbi Cherkaoui, i Two, de Russell Maliphant, que ja va ballar al mateix Festival l’edició del 2017.

La lírica i la clàssica tenen un pes molt important en aquesta edició. El 18 de juliol el Claustre del Carme serà l’espai d’una nova estrena absoluta, encàrrec del Festival, l’òpera Diàlegs de Tirant e Carmesina amb música de Joan Magrané, llibret i direcció de Marc Rosich i espai escènic a càrrec de Jaume Plensa. L’òpera, de nova creació, comptarà amb les veus de Josep-Ramon Olivé, Isabella Gaudí i Anna Alàs Jové. L’endemà, el 19 de juliol, arriba Història d’un soldat d’Igor Stravinsky amb direcció escènica d’Àlex Ollé de La Fura dels Baus, un espectacle colpidor en francès que es presenta per primera vegada a l’Estat espanyol. El 20 de juliol el baríton Ludovic Tézier oferirà un recital d’àries i cançons a l’Església del Carme. Al mateix escenari actuarà el 3 d’agost la soprano finlandesa Camilla Nylund acompanyada al piano per Helmut Deutsch amb un recital centrat en el liederabend de Strauss, Dvořák, Mahler i Sibelius; aquest recital donarà el tret de sortida a una setmana lírica primer nivell. El tenor Joseph Calleja debutarà al festival el 4 d’agost, i l’endemà el Festival viurà un dels moments més àlgids de l’estiu, l’estrena de La Traviata (sempre libera), nova producció de Peralada amb direcció i concepte escènic de Paco Azorín, que es podrà veure les nits del 5 i el 7 d’agost. L’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i el Cor Intermezzo sota la direcció musical de Riccardo Frizza comptarà amb un repartiment internacional encapçalat per la soprano Ekaterina Bakanova, el tenor René Barbera i el baríton Quinn Kelsey en els rols principals. El 8 d’agost, Núria Rial i Juan Sancho presentaran Human Love, Love Divine, un concert que recollirà àries i duos per a soprano i tenor d’òperes i oratoris de Händel i que serà l’avantsala d’un nou treball discogràfic amb la participació del Festival. El tenor peruà Juan Diego Flórez oferirà un concert líric a l’Auditori el 9 d’agost, al costat de la soprano Ruzan Mantashyan. Un concert de duos i àries de Gounod, Puccini i Donizzeti amb l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Guillermo García Calvo. La batuta de Gustavo Dudamel arriba per primera vegada al Festival la nit del 10 d’agost. Amb la Mahler Chamber Orchestra & Friends, Dudamel dirigirà El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn amb María Valverde com a narradora, i les veus de Mercedes Gancedo i Lidia Vinyes-Curtis i la Simfonia núm. 1 en re major “Titan” de Mahler. El 17 d’agost, la soprano americana Sondra Radvanovsky oferirà un recital líric a l’Església del Carme en homenatge a la gran diva del Festival, Montserrat Caballé.

A l’Estiu Musical, el Festival reuneix figures de la música internacional com Charlotte Gainsbourg (6 de juliol) amb  REST; el cantant i compositor Paul Anka (13 de juliol) amb Anka Sings Sinatra: His Songs, My songs, My Way!; la formació Pink Martini (27 de juliol) amb un concert aniversari del seu gran èxit Je ne veux pas travailler, i una de les noves dives del pop, la britànica Jessie J, que actuarà al Festival el 12 d’agost. El Cirque Éloize, una de les millors companyies de circ contemporani, portarà el seu espectacle Hotel el 12 de juliol. I a la clausura, i per primera vegada, Peralada serà electrònic i simfònic al mateix tempo amb l’espectacle MAESTRO, Where Dance Music Becomes Classica.

La passada edició es van estrenar dos nous escenaris amb l’objectiu d’oferir experiències culturals amb nous formats i sota el segell Paral·lels. Els dies 10 i 11 d’agost, Finca Malaveïna (Garriguella) acollirà dos capvespres amb viticultura i música en un paratge de somni amb Marco Mezquida com a protagonista. En la primera proposta, al costat del guitarrista Chicuelo, presentaran en caràcter d’estrena el seu últim projecte junts, No hay dos sin tres. L’endemà Marco Mezquida posarà música a Los sueños de Ravel. L’Hotel Peralada Wine Spa & Golf es converteix la nit del 14 d’agost en l’escenari idoni per gaudir d’una Cita a cegues entre la ballarina Sol Picó i Marco Mezquida.

La pedagoga, musicoterapeuta i cantant Dàmaris Gelabert, tot un referent de la cançó infantil, arriba al Petit Peralada el 13 d’agost amb el concert Naturalment. Un concert a l’Auditori on no faltaran alguns dels temes més coneguts de la cantant. Un any més, i com agraïment a la vila de Peralada s’ha organitzat un concert gratuït a la plaça Gran a càrrec de Vespres d’Arnadí i Dani Espasa. Enguany, la formació barroca presentarà l’11 d’agost l’espectacle Ingràvida floració, un concert espectacle de nova creació amb música i dansa barroca on s’interpretaran obres relacionades amb la dansa, representatives dels diferents estils més importants del segles XVII i XVIII a Europa.

 

Homenatge a Montserrat Caballé

L’edició 2019 del Festival es dedica al record de la gran soprano Montserrat Caballé que, juntament amb Carmen Mateu, va somiar i va fer possible que Peralada tingui un festival de música de prestigi internacional. En aquest sentit el Festival ha organitzat també una exposició fotogràfica d’alguns dels moments que la diva va regalar a la història d’aquest Festival. Una mostra que el públic de Peralada podrà veure als jardins del castell durant els mesos de juliol i agost.

 

El Festival Castell de Peralada amplia la seva programació i l’estén al territori

En aquesta edició, les ciutats de Figueres i Girona acolliran dues propostes artístiques programades i organitzades pel Festival Castell de Peralada. Una proposta per enfortir els vincles amb aquestes dues ciutats i obrir el Festival a nous públics. El 29 d’abril, coincidint amb el Dia Mundial de la Dansa, la ballarina i coreògrafa Sol Picó presentarà a l’espai cultural La Cate Perseguint un somni. Un espectacle ideat per acostar la figura de la ballarina i el llenguatge de la dansa a la societat. El 23 de maig, al Teatre Municipal de Girona, el Festival ha programat l’espectacle teatral Voltaire/Rousseau, La Disputa. L’obra de Jean-François Prévand ha estat adaptada i dirigida de manera magistral per Josep Maria Flotats.