La plataforma digital del Festival

La plataforma digital del Festival

La biblioteca del castell de Peralada ha acollit l’acte de presentació de la plataforma digital que recollirà el fons documental del Festival Castell de Peralada. La Fundació Castell de Peralada presenta, d’aquesta manera, la primera pedra del que serà el seu futur arxiu digitalitzat. La plataforma, que neix amb l’objectiu de conservar, modernitzar i difondre el fons documental d’imatges, cartells i altres documents del Festival Castell de Peralada, ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Cellnex.  

 

La plataforma digital facilita l’accessibilitat al fons documental disponible per a tot el públic a través d’internet. Entre les imatges i documents digitalitzats que es podran consultar, destaquen sobretot les fotografies i diapositives de grans moments de la història de les arts escèniques al nostre país a través de la mirada dels fotògrafs professionals que hi han treballat o que hi treballen, els artistes que hi han col·laborat i els documents que s’han editat al llarg de tots aquests anys.

 

La transformació digital de l’arxiu del Festival Castell de Peralada s’anirà fent en diferents fases, ja que es tracta d’un arxiu viu i d’actualització constant, fins que ofereixi totes les imatges, cartells i documents editorials a l’abast de tothom i a un sol clic. El projecte, que acabarà el 2026 coincidint amb el 40è aniversari del certamen musical, permetrà impulsar la transformació digital d’aquest fons documental, format per un total de més de 50.000 arxius consultables, entre fotografies, il·lustracions i altres documents. De moment, s’han digitalitzat 11.000 diapositives fetes durant el Festival Castell de Peralada, així com també de les gales musicals organitzades per Casinos de Catalunya, entre els anys 1982 i 1992. La gran majoria de les fotografies digitalitzades corresponen al fotògraf Josep Aznar, que va morir el 2017. En aquests moments també s’estan digitalitzant prop de 6.000 negatius del mateix fotògraf, procedents de l’arxiu del MAE, Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques, on es troba tot el fons fotogràfic de Josep Aznar. La primera fase del projecte preveu un fons documental de 21.000 imatges i estarà disponible abans que acabi aquest any.

 

A més, la plataforma oferirà exposicions virtuals com a línia de difusió del mateix arxiu. L’organització d’exposicions fotogràfiques i de documents d’arxiu, així com exposicions d’artistes vinculats amb el Festival, a partir d’un eix temàtic i amb un format de presentació àgil per a l’usuari, permetrà descobrir la riquesa d’aquest fons documental. Actualment, la plataforma ofereix l’exposició 30 anys de dansa a Peralada, de Josep Aznar. Es tracta d’una exposició que recull 42 instantànies del fotògraf català que mostren els espectacles, les companyies, els coreògrafs i els ballarins més representatius que han passat per l’escenari de Peralada durant els primers 30 anys. La mostra es va inaugurar al Palau Robert de Barcelona el 2014 i després va itinerar per La Ciutadella de Roses, el Comú d’Andorra la Vella i l’Espai Catalunya Europa a Brussel·les.

 

Per l’escenari de Peralada han passat les principals figures de la música, la dansa i la creació de rellevància nacional i internacional, noms com ara Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Jaume Aragall, Victoria de los Ángeles, entre molts d’altres, així com també Rudolf Nureyev, Maia Plissétskaia, Mstislav Rostropóvitx, Roland Petit, Maurice Béjart, Sylvie Guillem i un llarg etcètera. L’arxiu atresora moments destacats de la història de les arts escèniques com la Carmen de Calixto Bieto, que va causar polèmica en el seu moment, però que actualment continua viva després de més de vint anys de la seva estrena al Festival, o moments musicals inoblidables com el retorn als escenaris de Josep Carreras després de superar una leucèmia en un recital que va fer la volta al món, o bé l’estrena absoluta de l’òpera Babel 46 del compositor Xavier Montsalvatge.  

 

Gràcies al suport de la Fundació Cellnex i a l’ús de la tecnologia, serà més senzill accedir a la riquesa cultural i històrica del Festival, reconegut per la seva excel·lència, tradició, avantguarda i innovació, fet que garanteix que les futures generacions també en puguin gaudir, alhora que posa en valor el compromís que ha mantingut sempre aquest festival amb la cultura.

 

Entra a https://arxiu.festivalperalada.com