Tanquem l'edició més internacional

Tanquem l'edició més internacional

El Festival Castell de Peralada tanca la seva edició més internacional amb la mirada posada a Omán,on ha estat convidat el proper mes de gener amb Madama Butterfly en coproducció amb  Deutsche Oper Am Rhein Dusseldorf Duisburg.Peralada continua sent el referent de la lírica i la dansa en una edició molt especial marcada per l’absència de la seva fundadora, Carmen Mateu de Suqué.

Set setmanes, una ocupació del 92% i 26.500 espectadors en una edició ons’han estrenat dues noves produccions operístiques d’una programació amb quatre títols d’òpera i quatre espectacles de dansa.

El cap de setmana de la lírica Peralada ha acollit un 40% de públic internacional, en una edició on han destacat grans noms com Jonas Kaufmann, Plácido Domingo, Svetlnana Zhakarova o Santana.

L’aposta per la nova creació i el recolzament a la jove cantera lírica del país, han reafirmat un cop més, el ferm compromís del festival amb el gènere.

Aquesta edició ha estat la primera que s’ha fet sense Carmen Mateu de Suqué, fundadora del Festival de Peralada, que ens va deixar a principis d’aquest any. Tot i el repte de no comptar amb la seva complicitat, el seu llegat s’ha mantingut i han destacat especialment els espectacles de lírica i dansa, dues de les seves passions i que van ser el leitmotiv de la creació del Festival, ara fa ja 32 anys. Ara ha agafat el relleu la seva família, encapçalada per Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada. El concert inaugural de la 32a edició, Rèquiem, de Verdi es va fer en record a

Carme Mateu, una inauguració preciosa i solemne que va comptar amb les veus de Leah Crocetto, Ekaterina Gubanova, Charles Castronovo, Alexander Vinogradov, i el CoroIntermezzo, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sota la direcció de Giampaolo Bisanti. A més, la Biblioteca del Castell acull fins el juny de l’any vinent, l’exposició Carmen Mateu, el llegat de les arts, en homenatge a la figura d’aquesta gran mecenes de la cultura.

 

Desprès de set setmanes d’espectacles, el Festival s’acomiada fins l’any vinent i ho fa amb il·lusions renovades i nous reptes com és haver acceptat la invitació de la Royal Opera House de Muscat per portar la Madama Butterfly, en coproducció amb la Deutsche Oper Am Rhein, que es va veure l’any passat a Peralada, amb direcció escènica de Joan Antón Rechi. Aquesta serà la primera incursió del Festival al continent asiàtic, tot i que no és la primera vegada que projectes de Peralada tenen repercussió a nivell internacional.

 

Un any més, s’ha continuat apostant per la qualitat dels espectacles i per l’excel·lència de les propostes, dues premisses que són la base principal a l’hora de dotar de contingut artístic cada festival.En aquest sentit, aquesta edició ha acollit dues estrenes absolutes com són el projecte musical de Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquiza, i El Bis, que també és producció pròpia. Quan a noves produccions, s’han estrenat dues òperes, Acis & Galatea de Haendel i La Flauta Màgica de Mozart. S’ha vist per primera vegada a Espanya els espectacles de dansa Amore amb Svetalna Zakharova, Giselle del Ballet Du Capitole i Folia de Mourad Merzouki, i han estrenat a Catalunya Serrat i María Pagés.

 

Cal també destacar que a més de fer propostes de gran format a l’Auditori Parc del Castell el festival programa en altres espais amb aforament reduït com són l’Església i el Claustre del Carme. Com a novetat, aquesta edició s’han estrenat dos nous escenaris, la Finca Malaveïna, on es va fer un vespre de maridatge de vins i jazz, amb Ignasi Terrassa Trio i una de les terrasses de l’Hotel PeraladaWineSpa& Golf, on es va estrenar l’espectacle El Bis, del jove registaRafael R. Villalobos i que va tenir com a protagonista al contratenor Xavier Sabata, artista resident del Festival 2018, i la formació barroca Vespres d’Arnadí dirigits per Dani Espasa.

 

La lírica

La Flauta Màgica, de Mozart i Acis & Galatea de Haendel, són les dues òperes de producció pròpia del Festival 2018. En el cas de La Flauta Màgica, ha representat la primera vegada que el prestigiós director teatral, Oriol Broggi, ha dirigit una òpera. Amb un muntatge escènic molt minimalista es va voler donar protagonisme als intèrprets i a la música. La flauta màgica de Peralada ha comptat amb un repartiment de luxe; Andreas Bauer, LiparitAvetisyan, Christopher Robertson, Gerard Farreras, Vicenç Esteve Madrid, Kathryn Lewek. Olga Kulchynska. Anaïs Constans, Mercedes Gancedo i Anna Alàs, Júlia Farrés-Llongueras, AdrianËrod. Francisco Vas i Lluís Soler. El paper de Lluís Soler, que va fer de narrador de la història, va estar un element clau que

va reforçar el seguiment de l’argument d’aquest viatge iniciàtic. El Cor i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, sota la batuta de Josep Pons, van acabar de posar harmonia al conjunt de les dues funcions que es van fer i que van estar llargament aplaudies. Acis & Galatea de Haendel ha tornat al festival, després d’una absència de 22 anys, amb una versió fresca i naturalista del director d’escena Rafael R. Villalobos. Va dirigir aquesta nova proposta del Festival i per la qual, va comptar amb la batuta de Fausto Nardi dirigint l’orquestra Vespres d’Arnadí i amb un elenc de joves veus amb Roger Padullés, Lucía Martín-Carton, Víctor Sordo, Hugo Bolívar i Josep-Ramon Olivé. Un any més, el Festival ha continuat creixent en estrenes, encàrrecs i projectes singulars que doten d’identitat i singularitat aquest esdeveniment d’estiu de la Costa Brava. Així, també s’ha pogut escoltar l’òpera Rinaldo de Haendel, on el contratenor català, Xavier Sabata va presentar per primera vegada a Espanya, la versió íntegre d’aquest títol que el mateix Haendel va reescriure el 1731 pel castrato Senesino. L’Església del Carme va ser l’escenari idoni on es va desenvolupar aquesta historia de templers i creuats amb una versió en concert molt teatral. El canal Mezzo va enregistrar aquest espectacle i l’emetrà en diferit els proper mesos.

 

El cap de setmana del 27, 28 i 29 de juliol es van concentrar grans veus líriques a Peralada amb les actuacions del tenor, Javier Camarena a l’església del Carme. Camarena va debutar a Peralada amb un bell concert que es va emetre en directe per TVE. L’endemà, el tenor Jonas Kaufmann va omplir l’Auditori en un concert que va ser el seu retrobament amb el públic de Peralada a qui va presentar el seu millor repertori francès i wagnerià, acompanyat per l’Orquestra Titular del Teatro Real de Madrid, sota la direcció del mestre, Jochen Rieder. L’òpera Thaïs, versió concert, amb Plácido Domingo i la soprano Ermonela Jaho, com a protagonistes, va tancar un cap de setmana d’alta lírica en la que es va registrar una important presència de públic internacional, un 40%, de procedències com França, Alemanya, Suïssa, El Regne Unit o Àustria, entre d’altres. El tenor, Josep Bros ha rebut aquest any la Medalla d’Honor del Festival de Peralada coincidint amb el recital líric que va oferir a l’església del Carme del Castell. El Festival ha volgut reconèixer la gran tasca professional i el vincle del tenor amb Peralada on va debutar fa 25 anys, coincidint amb l’inici de la seva carrera que l’ha portat a actuar en teatres de tot el món.

 

Peralada és dansa

La dansa, un altre de les passions del Festival, ha comptat amb quatre excel·lents nits. Giselle, va fer les delícies dels amants del ballet romàntic amb uns brillants ballarins del Ballet du Capitole de Toulouse que va debutar al Festival, sota la direcció de l’ex-ballarí i coreògraf, Kader Belarbi. El flamenc, l’art i la passió ha tornat a Peralada de la mà de María Pagés. La companyia va estrenar a Catalunya el seu espectacle Una oda al tiempo, amb el qual van impressionar al públic de Peralada per la seva bellesa, qualitat i professionalitat damunt de l’escenari. La ballarina, Svetlana Zakharova, ha

debutat a Peralada i a Catalunya amb l’espectacle Amore. L’Auditori Parc del Castell ha acollit l’estrena a Espanya d’aquesta producció que va enamorar al públic, ballant al seu gran amor, la dansa. El Festival Castell de Peralada ha abaixat el teló amb l’espectacle Folia de Mourad Merzouki, en el que s’ha ballat hip hop al ritme de la música barroca. Aquest espectacle, que va inaugurar Les Nuits de Fourvière, ha sorprès al públic per la seva originalitat i bellesa.

 

Estiu Musical

Per l’Estiu Musical han passat grans veus del panorama internacional com Rufus Wainwright, Carla Bruni, Kool & The Gang, Santana i Joan Manuel Serrat. Destaca l’estrena absoluta de l’espectacle creat per Sílvia Pérez Cruz i el pianista, Marco Mezquida que han unit els seus talents per actuar per primera vegada junts i ho han fet a Peralada.

 

Petit Peralada

Literatura, música i HipHop ha estat l’oferta per als més petits de la casa amb el conte de Pere i el llop, una proposta que va encantar als nois i noies que van omplir l’Auditori amb un espectacle dels Brodas Bros i l’Orquestra Simfònica del Vallès. El Petit Peralada és la cita anual del Festival amb els més menuts que té per objectiu acostar-los a les arts escèniques provocant el seu interès per la cultura i formant al públic del futur, i perquè no, potser també els ballarins, músics i coreògrafs del dia de demà.

 

Diàlegs

La magnífica biblioteca del Castell de Peralada ha estat l’escenari dels Diàlegs que, aquest any han comptat amb la participació del cantant Rufus Wainwright que va dialogar sobre cinema i òpera amb el director de cinema, Roger Gual. Oriol Broggi va parlar amb Salvador Sunyer, director de Temporada Alta, de direcció teatral i de la seva primera direcció d’una òpera, La Flauta Màgica de Peralada. L’artista, Lita Cabellut, autora del cartell del Festival de Peralada 2018, va dialogar sobre art amb Montse Aguer, directora dels Museus Gala-Salvador Dalí. Aquesta iniciativa acaba sempre amb un intercanvi de preguntes entre els assistents i els protagonistes convidats.

 

Nits temàtiques

En el marc dels Festival s’han organitzat diverses nits amb continguts especials com la Nit del Cinema, la Nit de l’Alzheimer o la Nit de la Comunicació. Sempre coincideixen amb alguns dels espectacles al qual assisteixen els participants a la trobada.

 

Mitjans de comunicació acreditats

En aquesta edició, el Festival de Peralada ha acreditat 96 mitjans, del quals 25 són internacionals.

 

Patrocinadors

Administracions públiques i més de 50 empreses, han donat suport al Festival 2018

 

Campus Peralada

La tercera edició del Campus Peralada ha despertat gran interès entre els amants de la música i la dansa de les comarques gironines. Han participat uns 250 joves. L’objectiu del Festival amb aquesta activitat és el de respondre a la necessitat de promoure polítiques d’acostament actiu a la música i a la dansa intentant cobrir el buit d’aquesta activitat poc habitual, sobretot a la zona d’actuació del Festival Castell de Peralada. D’aquesta manera, el Campus ha obert les portes del festival al públic jove i de proximitat, donant accés a espectacles d’interès a estudiants d’aquestes disciplines i a continguts restringits per al públic en general. Es vol contribuir a la difusió de la lírica i de la dansa. Aquest any, s’ha obert el Campus a un total de nou espectacles: Rèquiem de Verdi, Rufus Wainwright, el Ballet de Toulouse, María Pagés, Rinaldo, amb Xavier Sabata, l’òpera La Flauta Màgica, amb la ballarina Svetlana Zakharova, Pere i el Llop, amb els Brodas i Folia.

 

Guia digital del Festival

Fins ara aquest format només l’havia utilitzat el National Theatre de Londres per editar els programes de mà de les seves produccions. La guia, en forma d’app informàtica, és gratuïta i s’ha posat a disposició dels usuaris a les botigues virtuals d’aplicacions dels dos sistemes operatius majoritaris: IOS (Apple) i Android (Google Play). L’editorial gironina Proscenium i Frame Girona, han estat les responsables de l’edició de la guia. En aquesta guia s’ha pogut consultar la programació del Festival, vídeos i informacions d’interès.

 

La gastronomia del Festival

Aquest any s’ha pogut gaudir de l’excel·lència de la cuina del Castell Peralada Restaurant, estrella Michelin 2018. Una línia de qualitat que va en paral·lel a la del mateix Festival. De la mà del xef, Xavier Sagristà es proposa una descoberta de la visió contemporània de la cuina empordanesa.

 

Fins aviat!

Hem posat punt i final al Festival 2018 amb la mateixa il·lusió i satisfacció de la primera edició que va ser possible gràcies l’interès pel foment de la cultura i les arts escèniques de Carme Mateu de Suqué a qui mai podrem agrair el valuós llegat que ens ha deixat.

 

Mil gràcies!

 

Foto Joan Castro/Iconna