LA FUNDACIÓ CASTELL DE PERALADA PRESENTA LA SEGONA EDICIÓ DEL CARMEN MATEU YOUNG ARTIST EUROPEAN AWARD

LA FUNDACIÓ CASTELL DE PERALADA PRESENTA LA SEGONA EDICIÓ DEL CARMEN MATEU YOUNG ARTIST EUROPEAN AWARD

La Fundació Castell de Peralada ha anunciat avui la convocatòria de la segona edició del Carmen Mateu Young Artist European Award, Opera and Dance, amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria i promoure la carrera de joves compositors d’òpera. Un premi instituït el 2019 amb la missió de donar suport a la creació dels artistes emergents en els camps de la dansa i l’òpera, a la vegada que pretén perpetuar la memòria i el llegat de Carmen Mateu, mecenes i alma mater del Festival Internacional Castell de Peralada.

El Carmen Mateu Young Artist European Award és un guardó multidisciplinari de segell particular que s’atorga anualment alternant les dues categories principals del festival com són la dansa i l’òpera. En la primera edició, dedicada a la dansa, en l’especialitat de ballarí o ballarina de clàssica o neoclàssic, el premi va recaure en la ballarina Maria Khoreva, primera solista del ballet del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg.

La segona edició d’aquest guardó està dedicada a l’òpera, en l’especialitat de composició. La recepció de candidatures s’inicia avui, 27 de novembre, i s’allarga fins al 28 de febrer de 2021. El guanyador o guanyadora de la segona edició es donarà a conèixer durant la primavera del 2021.

Durant la presentació, Isabel Suqué Mateu, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, presidenta del jurat dels premis i filla de Carmen Mateu, ha manifestat aquestes paraules: “com a hereus de la passió que sentia la nostra mare per la música, l’òpera i la dansa, i a les portes de la 35a edició del Festival Castell de Peralada, que se celebrarà el proper estiu, volem continuar donant continuïtat a la seva decidida aposta per l’excel·lència emprenent la segona edició del Carmen Mateu Young Artist European Award, Opera and Dance.

Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada i vicepresident del jurat, destaca l’ànima d’un projecte genuí lligat indiscutiblement al suport als creadors emergents: “des dels seus inicis, el festival no ha deixat mai de donar suport als artistes que es troben als inicis de la seva carrera professional, apostant sempre per produccions pròpies innovadores i encàrrecs especials, segell distintiu de la casa. La primera edició del premi vam dedicar-la a la dansa i, ara, estem emocionats de poder explorar nous camins creatius en l’univers de l’òpera, concretament en la disciplina de la composició”.

 

Convocatòria oberta a joves compositors de nacionalitat europea o que hagin desenvolupat la seva carrera en un dels països membres del Consell d’Europa

Amb aquesta presentació, la segona edició del Carmen Mateu Young Artist European Award inicia el procés de convocatòria en què es poden presentar candidats amb un màxim de 36 anys en la data de presentació de la seva candidatura, que han desenvolupat la seva trajectòria en la composició d’òpera, tot acreditant l’estrena d’una de les seves obres, i que tinguin nacionalitat europea o que resideixin a Europa. S’entén per Europa els països membres del Consell d’Europa.

 A partir de les candidatures presentades fins al 28 de febrer, una comissió d’experts designada pel vicepresident del jurat farà una primera selecció que serà traslladada a un jurat que comptarà amb la participació de la compositora i Premi Nacional de Música 2020, Raquel García-Tomás; Joan Matabosch, director artístic del Teatro Real de Madrid; el director musical del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, director honorari de l’Orquestra Nacional d’Espanya i Premi Nacional de Música 1999, Josep Pons, i la compositora i soprano mexicana, Premi de Música de la Ciutat de Munic (Landeshauptstadt München), Diana Syrse, com a vocals nomenats específicament en aquesta segona edició per a l’avaluació i la consegüent deliberació durant la primavera del 2021.

El premiat rebrà 30.000 euros en concepte d’encàrrec de composició d’una òpera de butxaca, un guardó creat per l’artista Santi Moix i confeccionat per la prestigiosa joieria creativa Bagués Masriera, així com la possibilitat d’optar a una tutoria amb el compositor Alberto García Demestres i medalla d’honor del Festival Castell de Peralada durant el procés creatiu de l’obra.

L’òpera, que ha de preveure un nombre de solistes d’entre dues i cinc veus i una plantilla instrumental d’entre tres i set músics, d’acord amb la direcció del Festival Castell de Peralada, es presentarà a l’edició del 2023 del Festival Castell de Peralada i, posteriorment, a les programacions del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i del Teatro Real de Madrid, com a coproductors de l’obra.

La dotació econòmica del premi es distribuirà de la manera següent: els primers 10.000 euros es lliuraran coincidint amb la cerimònia d’entrega del premi; els següents 10.000 euros, durant el procés de creació de l’obra encarregada pel Festival Castell de Peralada, en el moment que determini el Festival, i els 10.000 euros restants, en el moment de l’estrena d’aquesta òpera a la 37a edició del Festival Castell de Peralada.

La presentació oficial de la II edició del Carmen Mateu Young Artist European Award, Opera and Dance, ha tingut lloc avui al Palau de la Música Catalana. Durant l’acte, la ballarina Maria Khoreva, guanyadora de la primera edició, ha retransmès un missatge on ha manifestat el seu agraïment i compromís de rebre el guardó la pròxima primavera al castell de Peralada, de part de la presidenta, Isabel Suqué. També ha retransmès una variació del ballet Paquita per a tots els assistents.

La Fundació Castell de Peralada compta amb la col·laboració de les institucions Opera Europa i l’Associació Europea de Festivals (EFA) en la difusió del premi.

 

Tota la informació, a carmenmateuaward.com