THE FAIRY QUEEN

THE FAIRY QUEEN

L’estrena de The Fairy Queen amb direcció musical de Dani Espasa i amb Joan Anton Rechi a la direcció escènica es veurà el 22 de juliol. Inspirada en l’obra de Shakespeare A Midsummer Night’s Dream, pretén ser un homenatge a l’òpera, al teatre i a les nits de somni del Festival.

 

Barcelona, 27 de juny de 2022

El Festival Castell de Peralada estrenarà el 22 de juliol la producció operística d’aquesta edició: The Fairy Queen de Henry Purcell. Inspirada en l’obra de Shakespeare A Midsummer Night’s Dream, compta amb la direcció musical de Dani Espasa –director de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí, també present en l’espectacle– i la direcció escènica de Joan Anton Rechi. Aquest darrer, amb el contratenor i actor Xavier Sabata, conformaran un tàndem artístic amb el que Peralada mostra l’aposta que des de fa uns anys fa pel talent local amb dos dels màxims exponents del barroc català del moment.

The Fairy Queen, composta el 1692 pel músic anglès Henry Purcell, vol ser un homenatge a l’òpera, el teatre i a les grans nits de somni del Festival Castell de Peralada després d’un període en què les produccions operístiques i teatrals s’han vist impossibilitades. La versió original d’aquesta semiòpera barroca en cinc actes amb llibret de Thomas Betterton i composicions de Purcell, es basava en l’obra A Midsummer Night’s Dream del dramaturg britànic, malgrat que alguns dels números musicals no tenen relació amb l’obra de Shakespeare. Això l’ha convertit en una òpera amb una estructura atípica que, per aquesta singularitat, ha permès parlar del retrobament entre públic i espectadors en un espai tan emblemàtic com és el festival.

L’obra ha estat presentada aquest matí amb part de l’equip artístic. Joan Anton Rechi, director escènic de The Fairy Queen, ha descrit el personatge de Xavier Sabata com un “mestre de cerimònies que connecta el teatre de Shakespeare amb la composició de Purcell”. El contratenor “crea un univers màgic que permet que parlem del teatre, del retrobament, d’un somni d’una nit d’estiu, de la naturalesa de l’amor i de com podem canviar el paper que ens ha tocat viure” ha afegit. El director artístic del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, ha explicat que aquesta nova producció és “la nostra manera de celebrar musicalment l’estiu, fent així que Peralada esdevingui un any més en una bona plataforma per explicar que al país tenim un nivell internacional de primer ordre pel que fa al barroc”.

El director musical, Dani Espasa, ha indicat que The Fairy Queen no és una òpera estàndard sinó que es tracta d’una de quasi 60 peces de diferents dimensions, amb instrumentacions, solistes i amb més de 25 personatges en el seu origen. “Hi ha hagut una feina intensa abans d’assajar per triar els cantants i adaptar la dramatúrgia a una de les obres mestres de la música teatral del barroc” ha afegit. Per la seva banda, el contratenor internacional Xavier Sabata ha reivindicat la música de Purcell i l’ha descrit com a “molt connectada a la vitalitat i a una forma de viure perfecta per a un festival d’estiu”. El seu personatge és Fairy Queen, “un personatge que no sé sap si és real, però que fa moure certes cordes perquè passin coses. És l’element màgic de l’obra unificat en un sol personatge, juga amb la resta d’intèrprets que viuen diferents viatges que els porten a experimentar aquesta nit màgica” ha explicat. Per potenciar la figura de Sabata, enmig de la dramatúrgia de The Fairy Queen, interpretarà dues peces més molt conegudes de Purcell, un fet habitual dins la música del barroc.

La nova producció compta amb grans actius del barroc com Vespres d’Arnadí, l’orquestra barroca creada l’any 2005 per Dani Espasa i que ha estat a Peralada en diverses ocasions després de debutar-hi el 2015 i presentar-hi l’any passat la producció operística del Festival Orlando de Händel, així com les veus especialistes en l’estil com són les de Xavier Sabata –contratenor català que ha estat en diverses ocasions al Festival com a artista resident (2018) i per a protagonitzar alguna de les grans produccions com Orlando de Händel (2021)–,  Ana Quintans, Judith van Wanroij, Mark Milhofer, Tomas Walker o Nicolas Brooymans. També hi participa la formació vocal O Vos Omnes –artistes residents d’aquesta edició– sota la direcció de Xavier Pastrana.

L’òpera és presentada com un conte de fades, un somni, que genera un efecte del teatre d’òpera dins del teatre, un recurs que també explorava Shakespeare a les seves obres i que impregna aquest espectacle. The Fairy Queen tindrà dues parts i una durada total de dues hores i mitja. Després de l’estrena mundial d’aquesta nova producció, l’equip artístic confia que l’obra tingui una llarga vida tal com han fet alguns dels espectacles que l’han precedit, que han obtingut gires nacionals i mundials per altres festivals i equipaments culturals.

Una escenografia per somiar

La natura s’apoderarà de l’escenari del Festival, on se suprimiran les grades i es prepararà una platea especial per aconseguir la prolongació dels jardins a l'escenari. La proposta de Gabriel Insignares, escenògraf de l’òpera, és endinsar el públic sense que sigui un espectacle de participació en un espai oníric recreant un bosc per on autors i compositors desfilaran perduts a cavall entre realitat i somni, buscant la inspiració perquè tornin les grans nits d’espectacle.

Residència artística de O Vos Omnes

Amb l’objectiu de donar suport als joves valors del país i defensar artistes i formacions ampliant la seva projecció, el Festival va crear l’any 2016 la residència artística, amb la qual es pretén donar més visibilitat a aquests artistes amb la participació en dos o més espectacles de la programació en una mateixa edició.

Enguany la residència artística és per a Ensamble O Vos Omnes. Fundat l’any 2011 pel director i compositor Xavier Pastrana, avui és un dels grups vocals de música antiga amb més projecció de Catalunya. En aquesta edició, aquest cor participarà en la nova producció d’òpera The Fairy Queen, en el concert Sfogava con le stelle, de la compositora Raquel García-Tomás, i en l’espectacle On Before de Carlos Acosta.

Aposta pel barroc català

El Festival Castell de Peralada manté la línia de treball per potenciar el barroc català que fa uns anys va començar a impulsar. Enguany The Fairy Queen se sumarà a la llista que ja completen Orlando, l’òpera de Händel produïda en la darrera edició amb la direcció musical de Dani Espasa, la direcció escènica de Rafael R. Villalobos i la interpretació de Xavier Sabata; la versió íntegra de Rinaldo que Händel va reescriure el 1731 presentat per primera vegada a Espanya i la producció d’Acis&Galatea , totes dues obres interpretades per Xavier Sabata.