ENGEGA EL PARADÍS CREATIU

Els Jardins del Castell de Peralada es tornaran a obrir el proper dijous i fins el dia 18 de juliol com a refugi per a l’art i els sentits en una nova edició d’estiu del Festival Perelada, que viurà en la seva primera jornada el debut al cicle alt-empordanès de la soprano Joyce DiDonato. Enguany, l’edició del festival resultarà extraordinària per diversos motius: una confecció del cartell més conceptual que mai, trobant un fil conductor com és la idea de jardí com a paradís a la Terra, com a espai de misteri, de creació i de reflexió, però també pel fet que el festival surt de la seva zona de confort i, en aquesta edició en concret, reforça l’aposta pels nous creadors del país als quals, com sempre, ha donat carta blanca.
El programa ideat pel director artístic del festival, Oriol Aguilà, estableix que el cicle sigui una mena de simfonia amb 12 moviments sota la premissa ja anunciada d’aprofundiment en la idea d’oferir al públic un viatge iniciàtic, sensorial i espiritual als jardins, entesos aquests com a paradisos. S’anunciava al mes de març com un somni dels promotors del festival convertir els jardins, les muralles i l’església del Carme en un escenari d’excel·lència artística, on el diàleg entre patrimoni i contemporaneïtat floreix esponerós. Com ja assenyalava Aguilà, “aquest any aprofundim en la idea del jardí com a espai de misteri, reflexió i creació. Cada espectacle és un camí, una porta oberta al paradís creatiu”.
Dotze camins, dotze moviments
La programació d’enguany desplega dotze espectacles que abracen la lírica, el lied, la música antiga, la creació contemporània, la dansa, el flamenc i la performance. Tots ells, concebuts com els moviments d’una simfonia que respira i batega a través dels jardins.
El primer moviment d’aquesta simfonia, dijous, serà el debut de Joyce DiDonato, una de les mezzosopranos més celebrades del nostre temps, que oferirà un recital que traça un arc des de Debussy fins a Bizet. DiDonato, acompanyada pel pianista Craig Terry, inaugurarà l’estiu de Peralada amb una veu que conjura emocions i paisatges sonors on la natura, l’amor i el mite es troben.
El segon moviment, el 4 de juliol, és una de les estrenes absolutes del festival. Es tracta de Le Terroir, de Lorena Nogal. La ballarina i coreògrafa catalana vinculada a la prestigiosa companyia La Veronal, que ja va ser present l’any passat al festival, estrenarà una creació pensada exclusivament (site-specific) pel Celler Perelada, on la metamorfosi del raïm en vi esdevé metàfora del constant procés de canvi humà. Al costat d’Álvaro Esteban i amb el so envoltant de Franco Mento, Nogal trenca la quarta paret per submergir el públic en un quadre en 360 graus on el moviment és paisatge i interrogant.
El tercer moviment, Genius Loci, que és una altra estrena absoluta (5 de juliol) dirigida en aquest cas per Rafael R. Villalobos i promoguda per ell mateix i pel contratenor Xavier Sabata, proposa un viatge filosòfic per un jardí perdut, inspirat en el llibre de Jörn de Précy, titulat The Lost Garden. Sabata, Jonas Nordberg i Liam Byrne, que interpretaran música de Dowland, Purcell, Britten o Vaughan Williams, a més del text que és una versió molt lliure del llibre a càrrec de Villalobos, ofereixen una ègloga contemporània que reflexiona sobre el misteri, l’esperit que habita cada racó d’un jardí, Greystone, que ja ha desaparegut.
El quart moviment, el 6 de juliol, també és una estrena absoluta. Es tracta d’una vetllada íntima i carregada de complicitats familiars: In Paradisum, un recital a quatre veus i mans amb Christoph i Julian Prégardien, pare i fill, acompanyats per Saskia Giorgini al piano i la narració d’Alba Pujol. Un homenatge al lied romàntic de Schubert i Liszt, un viatge des de la foscor fins a la llum, que connecta amb l’essència del Romanticisme i la idea del viatge com a metàfora de l’existència.
El cinquè moviment, el 9 de juliol, serà protagonitzat per Frames Percussion, col·lectiu pioner de la creació sonora contemporània, que interpretarà dues obres radicals: La Nature dans le Miroir de Cathy van Eck i L’Opera (forse) de Francesco Filidei. Un paisatge d’experimentació sonora on l’art i la natura es reflecteixen mútuament.
La dansa i la memòria dialogaran amb la força del flamenc en el sisè moviment del festival, el 10 de juliol, amb l’espectacle Origen. La semilla de los tiempos, una trobada poderosa entre el Ballet Flamenco de Andalucía i l’Acadèmia del Piacere. Sota la direcció musical de Fahmi Alqhai i la coreografia de Patricia Guerrero, flamenc i barroc es fonen en una rapsòdia viva on el cos, el so i el record es confonen en un jardí d’història i futur.
El setè moviment, l’ 11 de juliol, estarà protagonitzat per Katia i Marielle Labèque, que faran brillar el piano amb Le jardin féerique. De Ravel a Schubert, passant per Philip Glass, les germanes Labèque exploraran tres formes de fantasia: la màgica, la formal i la íntima, recordant-nos que els jardins també són llocs on somia la infància.
Tornen William Christie i Les Arts Florissants
El vuitè moviment, el 12 de juliol, és un dels més esperats d’aquesta edició del festival. Torna a Peralada una celebració de la música barroca en la seva esplendor amb el retorn al cicle de William Christie i Les Arts Florissants, que interpretaran Il Trionfo del Tempo e del Disinganno de Händel. Una obra que reflexiona sobre el pas inexorable del temps i la recerca de la bellesa eterna: temes que connecten amb l’ànima d’aquest festival-jardí.
El novè moviment, el 13 de juliol, arriba amb l’esperat debut d’Angel Blue, soprano nord-americana de projecció global, que oferirà un recital que abraça òpera, musical, jazz, sarsuela i espirituals afroamericans, una veu que travessa gèneres per convidar al públic a emprendre un viatge emocional.
El desè moviment, el 16 de juliol, és novament una estrena absoluta. Es tracta de l’òpera-monòleg Hort/Garden, una història delicada sobre el llegat familiar, la pèrdua i la memòria que resulta, escrita per Helena Tornero i interpretada per Elena Tarrats, amb una posada en escena ideada per Sílvia Costa. Podríem definir la peça com un hivernacle dramàtic que recorda que els jardins són també arxius de la vida compartida. Aquesta, com la resta d’estrena absolutes del festival i les coproduccions, són les que permeten afirmar que el festival abandona enguany la seva zona de confort.
L’onzè i penúltim moviment, el 17 de juliol, reviu la figura de Conxita Badia amb Melodies compartides, un concert homenatge al vincle artístic i humà amb el músic, català universal, Pau Casals. L’excepcional violoncel·lista Pau Codina –un dels intèrprets de les lliçons de tenebres de Joan Magrané estrenades al festival-, acompanyat del pianista Marc Heredia i la cantant Montserrat Seró teixeixen aquest tapís sonor que rescata de l’oblit la intensitat d’una amistat que és part del nostre patrimoni musical.
Colofó i viatge a Savonlinna
El dotzè i darrer moviment, com a gran coda final, tindrà lloc el 18 de juliol amb la soprano Sonya Yoncheva, que presentarà George, un recital íntim que dialoga amb l’univers literari de George Sand, tancant la simfonia del festival amb un tribut al poder de la paraula i la música. Serà el colofó perfecte per al festival, abans que aquest enfili pocs dies després el camí, com a convidat, cap al Savonlinna Opera Festival de Finlàndia, un dels motius pels quals enguany el festival alt-empordanès ha canviat de dates. A Savonlinna el festival hi presentarà The Fairy Queen de Purcell, dirigida per Joan Anton Rechi i amb Xavier Sabata al capdavant, una producció del mateix cicle, que es va estrenar l’any 2022.
Més enllà de l’escenari: converses, cinema i formació
El festival compta amb diverses activitats complementàries, amb diàlegs sobre el jardí com a escenari de l’ànima i el Campus d’Estiu, ideat per sembrar llavors que germinaran en futurs paradisos artístics. El 5 de juliol (19.30h), la Biblioteca del Castell de Peralada acollirà un diàleg molt especial previ a l’estrena de Genius Loci, sota el títol “El jardí, dramatúrgia del paradís”, que reunirà el director d’escena i dramaturg Rafael R. Villalobos i Marco Martella, escriptor i jardiner, autor de diversos llibres que reflexionen sobre la poètica i el pensament que habiten els jardins.
D’altra banda, el dia 16 de juliol (19:30h), a la Biblioteca del Castell de Peralada, es podrà assistir al diàleg El jardí, les estacions de l’ànima, en el marc de l’estrena d’Hort/Garden. Hi participarà la prestigiosa psiquiatra britànica Sue Stuart-Smith, autora del llibre La ment ben enjardinada, que ha inspirat el llibret de l’obra, que conversarà amb la dramaturga i directora Helena Tornero, autora del text d'Hort/Garden, i l’actriu, cantant i co-compositora Elena Tarrats, protagonista del muntatge.