NOVA CREACIÓ, ENCÀRRECS I GRANS NOMS

NOVA CREACIÓ, ENCÀRRECS I GRANS NOMS

La 38a edició del Festival Perelada presenta 14 espectacles en 13 nits amb propostes artístiques cada una d’elles marcades amb una personalitat pròpia. Grans noms com Beczała, Yoncheva, Savall, Pirozzi, el retorn de Sara Blanch i el debut d’Ismael Jordi es donen cita en un festival que acollirà també dos grans noms del piano com Yuja Wang i l’emergent Yunchan Lim.

L’aposta de Perelada per la creació també tindrà un paper fonamental en aquesta edició. El festival presenta un encàrrec amb estrenes d’un concert coral, Renaissance Reloaded, protagonitzat pel Cor de Cambra del Palau dirigit per Júlia Sesé, l’estrena absoluta de l’òpera contemporània Don Juan no existe. Lo que olvidamos y lo que permanece d’Helena Cánovas i l’estrena d’una nova composició de Marco Mezquida per a Kebyart en el que serà el seu debut al Festival.

Aleix Martínez dirigirà i protagonitzarà Terra llaurada, una nit de dansa amb ballarins i creadors catalans i internacionals, encàrrec del festival, en una edició en què torna la companyia Acosta Danza amb un programa amb grans coreografies de creadors contemporanis.

 

El Festival Perelada ha presentat aquest matí la programació d’estiu de la 38a edició, que se celebrarà entre el 19 de juliol i l’11 d’agost als escenaris de l’església del Carme del castell de Peralada, el mirador del castell i també, enguany, als jardins del Celler Perelada. La presentació, que ha tingut lloc al Reial Cercle Artístic de Barcelona, ha comptat amb Oriol Aguilà, director artístic del Festival Perelada que, acompanyat d’artistes i creadors com Joan Anton Rechi, Júlia Sesé, Helena Cánovas, Aleix Martínez i Daniel Miguel (Kebyart), han anat desvetllant la programació d’enguany.

Després de l’èxit i la gran acollida de l’edició de Pasqua, el Festival Perelada presenta per a aquest estiu una proposta cultural que reuneix 14 espectacles protagonitzats per grans noms de la lírica, la clàssica i la dansa. A més, la programació es complementa amb un cicle d’activitats i diàlegs sota el nom de Confluències Artístiques, les activitats del Campus Peralada i una exposició a la biblioteca del Carme amb obres i objectes de Pedro Almodóvar com a gran protagonista.

El projecte de construcció del nou auditori, que tal com ha explicat Oriol Aguilà, “segueix caminant”, ha propiciat a la Fundació Castell de Peralada, organitzadora del certamen, presentar un any més una programació amb un format reduït de públic. Malgrat això, el festival, fidel al seu model artístic, no ha renunciat a presentar una programació de primer nivell amb gran estrelles, estrenes absolutes i nous encàrrecs que fan d’aquest festival un espai obert a la creació.

Estrelles de la lírica i la clàssica a l’església del Carme

Grans noms de la lírica i la clàssica actuaran a l’església del Carme aquest estiu. Com a festival amb gran passió per les veus, el festival reuneix un elenc vocal de luxe. Obrirà la 38a edició del certamen el gran tenor polonès Piotr Beczała (19 de juliol), qui torna al mateix escenari on va debutar el 2013, també amb un recital líric. En aquesta ocasió, el tenor presenta un recital al costat de la pianista Sarah Tysman, dedicat en la primera part al compositor Piotr Ilitx Txaikovski i una segona part amb grans àries d’òpera de Moniuszko, Dvorák, Verdi i Puccini.

Sarsuela, grans àries d’òpera i una nit rossiniana arriben de la mà de tres grans intèrprets femenines. El 26 de juliol, la soprano Sonya Yoncheva i el baríton Ismael Jordi, acompanyats al piano per Rubén Fernández Aguirre, presenten Pasión, un programa de romances populars i amb els duets de sarsuela més representatius dels grans mestres d’aquest gènere líric. L’endemà, la soprano napolitana Anna Pirozzi (27 de juliol), juntament amb un quartet de corda i amb Sophia Muñoz al piano, interpretarà un programa d’àries d’òpera de Donizetti, Bellini, Verdi i Leoncavallo, amb una atenció especial al mestre de les emocions, Giacomo Puccini. Un dels grans moments, sens dubte, es viurà la nit del 5 d’agost amb la soprano catalana Sara Blanch i el baríton italià Pablo Bordogna com a protagonistes. Ambdós cantants són dues de les veus rossinianes del moment. Ella va ser la primera artista resident del Festival Perelada l’any 2016 i aquest estiu hi torna coronada com la gran diva rossiniana de Pesaro. Recentment, la soprano ha debutat en un recital en solitari al Palau de la Música Catalana a l’últim concert del cicle Palau Grans Veus amb èxit aclaparador, i el proper setembre del 2024 l’espera l’anhelat debut al Teatro alla Scala de Milà. Al costat d’un dels millors buffi de la seva generació i amb Giulio Zappa al piano, retran homenatge al brillant compositor, el cigne de Pesaro, amb grans àries de les seves cèlebres òperes en una vetllada que el festival promet com inoblidable.

El Cor de Cambra del Palau sota la direcció de la jove Júlia Sesé presentaran el concert (7 d’agost), encàrrec del festival, Renaissance Reloaded. Amb l’obra d’Helena Cánovas Intorno a due vermiglie e vaghe labbra, basada en un madrigal de Monteverdi al centre d’aquest programa, s’ha demanat a joves compositors i compositores que revisitin la polifonia i el contrapunt renaixentistes i els tornin a configurar a través del seu propi llenguatge. Així doncs, el llenguatge musical de Xavier García Cardona, Joan Magrané, Carles Prat, Helena Cánovas i Josep Ollé dialogaran amb composicions d’Alonso Lobo, Maddalena Casulana i Claudio Monteverdi en un concert on no faltaran estrenes d’Aurora Bauzà i Pere Jou i un nou madrigal d’Anna Campmany.

Dos grans recitals de piano es donaran cita també a l’escenari del Carme. El jove pianista coreà Yunchan Lim (3 d’agost) arriba després que el seu debut la passada edició de Pasqua es veiés frustrat a causa d’una lesió. El segon, la virtuosa i carismàtica pianista xinesa Yuja Wang, clausurà la 38a edició d’aquest festival la nit de l’11 d’agost. Una edició en què també torna una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. El 30 de juliol, el gran mestre de la viola de gamba Jordi Savall presentarà El foc i les llàgrimes de les muses, un programa amb compositors i instrumentistes renaixentistes de l’era elisabetiana com Christopher Tye, William Byrd, Richard Nicholson o John Dowland, que el festival dedicarà a la memòria de Luis López de Lamadrid, director del certamen durant 25 anys. Músiques antigues i llunyanes que seran interpretades pel conjunt Hespèrion XXI, una referència ineludible per comprendre l’evolució de la música en el període que va des de l’edat mitjana fins al barroc que, al costat de les veus d’Elionor Martínez i William Shelton i sota la direcció de Jordi Savall, posaran a l’abast del públic la possibilitat de gaudir amb naturalitat de la delicadesa estètica i espiritual pròpia de les obres d’aquell temps.

Dansa al mirador del castell

El mirador del castell acollirà les propostes de l’art del moviment i l’òpera, i és on aquest estiu veurem dansar la companyia cubana Acosta Danza. Les nits del 26 i 27 de juliol arriba Folcror de la mà del seu director artístic, Carlos Acosta. Un espectacle que se centra en les seves arrels cubanes, banyades en influències africanes, espanyoles, llatinoamericanes i europees, i constitueix el gresol que és Cuba. Per a l’ocasió, Carlos Acosta ha col·laborat amb el cèlebre coreògraf suec Pontus Lidberg en l’obra Paysage, soudain, la nuit. Lidberg festeja la celebració de la joventut entre el fer-se de nit i l’alba sobre una partitura de Leo Brouwer inspirada en la rumba. També veurem Soledad, del coreògraf espanyol Rafael Bonachela, qui presenta un duet elegant, sexi i emocionalment carregat que explora els costats salvatge i tendre d’una relació, i que aprofundeix en les arrels espanyoles obert a la música de la cantant mexicana Chavela Vargas i l’homenatge de Gidon Kremer a Piazzolla. La vetllada culminarà amb Hybrid, dels coreògrafs cubans Norge Cedeño i Thais Suárez, que il·lustra l’energia i la destresa dels ballarins a l’hora de barrejar, sense que es noti, les tradicions africanes dels iorubes amb una dansa fortament contemporània.

L’altra gran cita amb la dansa i la creació tindrà lloc la nit del 10 d’agost. El coreògraf i ballarí Aleix Martínez presenta Terra llaurada, un encàrrec del Festival Perelada amb ballarins i creadors catalans i internacionals. Agrupant onze ballarins catalans i europeus com Martí Paixà (ballarí principal de l’Stuttgart Ballet), Lorena Nogal (coreògrafa, assistent i ballarina a La Veronal), Albert Hernández (ballarí principal del Ballet Nacional d’Espanya i coreògraf a La Venidera) o Aleix Martínez (ballarí principal del Hamburg Ballett i coreògraf), i treballs de creadors com John Neumeier, Lorena Nogal, Marco Goecke, Albert Hernández o el mateix Aleix Martínez, Terra llaurada vol ser una nit de dansa dedicada a la petita llavor creativa, a l’espurna que té la capacitat d’encendre el foc.

Nit de gran estrena amb òpera contemporània

Sens dubte, el gran esdeveniment del festival empordanès serà l’estrena de l’òpera de nova creació Don Juan no existe. Sobre lo que olvidamos y lo que permanece, de la jove compositora, guanyadora de la II edició del Carmen Mateu Young Artist European Award Opera and Dance, Helena Cánovas. En coproducció amb el Gran Teatre del Liceu, el Teatro Real i el Teatro de la Mestranza, la compositora vol retre homenatge a través del personatge de Carmen Díaz de Mendoza Aguado, la comtessa de San Luis, autora de l’òpera Don Juan no existe, escrita i estrenada a principis del segle xx, a totes aquelles dones que han estat esborrades de la història pel simple fet d’haver nascut dones. Amb llibret d’Alberto Iglesias, direcció d’escena de Bàrbara Lluch i direcció musical de Jhoanna Sierralta, el repartiment el formen la soprano Natalia Labourtette, el tenor Pablo García-López i el baríton David Oller, mentre que la música la interpretarà el Cosmos Quartet amb la saxofonista Elena Otero i el percussionista Miquel Vich.

L’univers Almodóvar al Festival Perelada

En una edició en què el cartell del festival el signa Pedro Almodóvar, el Festival Perelada en coproducció amb ClàssicAnd presenten, de la mà del director d’escena Joan Anton Rechi, l’espectacle musical Pasión Almodóvar (20 de juliol). Una proposta única amb la gran veu de Pasión Vega on la cantant oferirà un recital amb cançons extretes de les pel·lícules del gran director manxec. Un homenatge a l’univers sentimental i emocional del cineasta a través de les cançons que conformen la banda sonora de la seva llarga i aplaudida filmografia.

Així mateix, el festival presentarà a la biblioteca del Carme, del juliol al desembre del 2024, Vida detenida & Waiting for the Night, de Pedro Almodóvar. Una exposició formada per una sèrie d’imatges que podrien ser tretes dels interiors de les seves pel·lícules. Inspirat per l’emoció que irradien els bodegons de realistes madrilenys com Antonio López o Isabel Quintanilla, Almodóvar comença a observar la quotidianitat amb altres ulls i a experimentar amb el llenguatge fotogràfic. Durant la visita, es podrà veure una selecció d’aquests bodegons que aniran acompanyats d’objectes vinculats amb l’univers creatiu de l’artista exposats a les vitrines de la biblioteca del castell. Llibres, cartells de pel·lícules, storyboards i guions dialogaran amb la col·lecció de cartells d’aquest festival que es remunta al 1992.

Concerts ad libitum: una experiència musical entre el celler i l’església amb tast gastronòmic

Com a novetat, el festival presenta dos concerts que tindran lloc entre el Celler Perelada i l’església del Carme. Dues propostes singulars que aniran acompanyades per un tast gastronòmic. Un maridatge musical pensat per oferir noves experiències al públic que el visita. En primer lloc, arriba La bella molinera (Die schöne Müllerin), del compositor vienès Franz Schubert. El cantant Julian Prégardien i els actors Francesc Torrent i Maria Molins interpretaran aquesta història plena de simbolisme romàntic que presenta les vint cançons dividides en diversos actes, com si d’una representació teatral es tractés. En segon lloc, una de les agrupacions més prometedores de l’escena mundial actual, el quartet de saxos Kebyart, presentarà un programa dividit en dues parts que s’emmirallen i estableixen un joc de diàlegs i correspondència entre elles. Obres de Jean-Philippe Rameau, Jörg Widman, Bach i Ravel compartiran programa amb una fantasia, entrena absoluta i encàrrec del festival, del creatiu músic Marco Mezquida davant la imminent celebració dels 150 anys del naixement de Maurice Ravel.

Un espai per a la reflexió

El festival ha programat una sèrie d’activitats al voltant de la programació a partir de l’epicentre de l’estrena de l’òpera d’Helena Cánovas i de la nit de dansa a càrrec d’Aleix Martínez. Cinema, diàlegs i conferències que compten amb el suport d’entitats com Amics del Liceu i el BCN Film Fest.

Una nova edició del Campus Estiu

L’any 2016, el Festival Castell de Peralada va posar en marxa un projecte educatiu amb l’objectiu d’apropar la cultura i l’art als més joves de les comarques gironines. A través d’espectacles de clàssica i dansa s’organitza un seguit d’activitats al voltant de la programació en el marc del festival. El Campus Estiu ofereix, any rere any, espais orientatius i educadors per facilitar l’experiència i el contacte amb l’escenari dels joves participants. Enguany, el Campus ofereix una oportunitat única per fer una classe de ballet amb el ballarí Carlos Acosta a través d’una gran barra de ballet (16 de juliol, a les 18.30 hores, a la plaça de Josep Pla de Figueres); un taller de composició amb Helena Cánovas (23 de maig, de 10 a 12 hores, al Centre Superior del Conservatori del Liceu), i un taller de coreografia amb Aleix Martínez per a estudiants de dansa clàssica o contemporània de nivell intermedi, a partir de 12 anys (29 i 30 de juliol, de 9 a 12.30 hores, al Pavelló Esportiu de Peralada).

Entrades a la venda a partir del 15 de maig, a les 10 hores, a www.festivalperalada.com