HELENA CÁNOVAS, DISTINGIDA EN LA SEGONA EDICIÓ DEL CARMEN MATEU YOUNG ARTIST EUROPEAN AWARD

HELENA CÁNOVAS, DISTINGIDA EN LA SEGONA EDICIÓ DEL CARMEN MATEU YOUNG ARTIST EUROPEAN AWARD

El premi Carmen Mateu Young Artist European Award, Opera and Dance, s’ha atorgat avui, 25 de maig, a l’Hotel Alma de Barcelona, reconeixent el talent i capacitat de generar un llenguatge compositiu original de veu pròpia a l’òpera d’ Helena Cánovas Parés, qui s’ha imposat entre un total de 39 candidatures de 15 nacionalitats.

Isabel Suqué Mateu, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, ha manifestat durant el discurs la vocació de consolidar aquest premi que duu el nom de la seva mare, Carmen Mateu, “com a referent cultural en l’impuls i el prestigi de les disciplines de l’òpera i la dansa en l’àmbit europeu, perquè els joves artistes trobin a Peralada una plataforma que contribueixi al desenvolupament de la seva carrera professional”.

El jurat de renom format per la compositora i Premi Nacional de Música 2020, Raquel García-Tomás; Joan Matabosch, director artístic del Teatro Real de Madrid; el director musical del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, director honorari de l’Orquestra Nacional d’Espanya i Premi Nacional de Música 1999, Josep Pons, i la compositora i soprano mexicana, Premi de Música de la Ciutat de Munic (Landeshauptstadt München), Diana Syrse, posen especialment en valor la seva capacitat de generar un llenguatge compositiu original amb veu pròpia en l’òpera i específicament en la relació amb la música i el text, així com la seva visió escènica i teatral. Se n’ha valorat també el talent excepcional i un clar potencial amb un plantejament caracteritzat per la seva sensibilitat, frescor, compromís i carisma. El jurat valora especialment el suport que suposa rebre el Carmen Mateu Award per consolidar la seva carrera a Europa i donar-la a conèixer especialment a Espanya, considerant que, en un futur, la seva manera de compondre es pot convertir en una veu important i en una aportació al món de l’òpera.

 

Helena Cánovas Parés, nascuda a Tona (Barcelona) el 18 d’octubre de 1994 i resident a Colònia (Alemanya), estudia entre el 2012 i 2017 el Grau en Música – Composició al Conservatori Superior de Música d’Aragó i entre 2017 i 2019 cursa un Màster en Música - Composició de Música Instrumental a la Universitat de Música i Dansa de Colònia (Alemanya). Entre els seus treballs destaquen diversos encàrrecs realitzats per l’Ensemble2021 en el Festival “Forum Neue Musik”, organitzat per Deutschlandfunk a Colònia pel Teatre i Òpera de la ciutat de Bonn. Recentment ha finalitzat l’òpera “Das Mädchen”- All days for future, encàrrec del Theater Bielefeld.

 

Aquesta composició operística nova ha de preveure un nombre de solistes d’entre dos i cinc veus i una plantilla instrumental d’entre tres i set músics, d’acord amb la direcció del Festival Castell de Peralada, i es presentarà en una futura edició del Festival Castell de Peralada i, posteriorment, en les programacions del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i del Teatro Real de Madrid, com a coproductors de l’obra.

El premi, 30.000euros en concepte d’encàrrec d’una composició nova, es distribueix de la manera següent: els primers 10.000 euros es lliuraran coincidint amb la cerimònia de lliurament del premi; els següents 10.000 euros, durant el procés de creació de l’obra encarregada pel Festival Castell de Peralada, en el moment que determini el Festival, i els 10.000 euros restants, en el moment de l’estrena en el marc del Festival Castell de Peralada.

S’espera que Cánovas rebi el guardó de forma oficial durant un acte a Barcelona durant la tardor del 2021; es tracta d’una peça escultòrica signada per l’artista Santi Moix i inspirada en la flor de la camèlia en record de Carmen Mateu, feta per Bagués Masriera.

Aquesta segona edició del Carmen Mateu Award en la categoria de compositor/a d’òpera contemporània va tancar el termini d’inscripció amb un total de 39 candidatures de 15 països. Entre d’altres, destaquen candidatures provinents d’Alemanya, Àustria, la Gran Bretanya i Espanya, un èxit sense precedents gràcies a la col·laboració de les institucions Opera Europa, l’Associació Europea de Festivals i la SGAE, que han treballat juntament amb l’organització del premi en la seva difusió.

Entre algun dels requisits dels candidats per a la presentació de candidatures destaquen tenir un màxim de 36 anys en el moment de presentar la candidatura; haver desenvolupat la seva trajectòria en la composició d’òpera, acreditant l’estrena d’una de les seves òperes; ostentar la nacionalitat d’un país membre del Consell d’Europa, o bé ser ciutadans d’uns altres països del món que estiguin desenvolupant la seva carrera en un país membre del Consell d’Europa.

Després de tancar el termini de recepció de candidatures el passat 28 de febrer, una comissió d’experts designada pel director del Festival de Peralada i vicepresident del jurat dels premis, Oriol Aguilà, va fer una primera selecció dels onze candidats finalistes que finalment es va traslladar al jurat per a l’avaluació i deliberació. El comitè de selecció estava compost per Karin Dietrich, directora de l’institut de música contemporània Izm Frankfurt, dramaturga i llibretista; Dietrich Grosse, director d’Òpera de Butxaca i Nova Creació; Bárbara Lluch, directora d’escena, i Francesc Prat, director d’orquestra i compositor.