FREDDIE DE TOMMASO ENCETA L’EDICIÓ D’ESTIU

FREDDIE DE TOMMASO ENCETA L’EDICIÓ D’ESTIU

Peralada, 28 de juliol de 2023

El tenor britànic Freddie De Tommaso ha encetat avui, de manera brillant, l’edició d’estiu del 37è Festival Perelada, amb un recital curull de passió i talent, amb un programa eminentment verdià. El tenor italobritànic, que va debutar a Catalunya en la passada edició de Pasqua del Festival Perelada i que ha estat acompanyat al piano per la directora d’orquestra i pianista Audrey Saint-Gil, ha ofert un programa en què ha barrejat de forma molt equilibrada algunes de les composicions més estimades per Giuseppe Verdi, àries i cançons, amb d’altres que no són tan conegudes pel gran públic.

De Tommaso ha demostrat a l’església del Carme que és un tenor amb una veu i un talent fenomenals, en la tradició de les grans veus de tenors italians, i la millor manera de fer-ho ha estat amb un programa verdià amb peces com La mia letizia infondere , la cavatina més popular de I Lombardi  o posant-se en la pell de Corrado en interpretar el seu lament en l’ària Ah! Si, ben dite… Tutto parea sorridere, de Il Corsaro.

Després d’un inici vigorós, la interpretació del tenor ha anat adquirint riquesa de matisos, especialment en la interpretació seductora de La seduzione, valgui la redundància, i l’estrena d’una ària de gran lirisme i romanticisme com Ah! Si, ben mio, una peça, com l’anterior, pertanyent a Il Trovatore, òpera en que el rol de Manrico és molt exigent, però que De Tommaso ha entomat amb molta seguretat. Stornello i Oh! Fede negar potessi agli occhi miei!... Quando le sere al placido, aquesta darrera considerada la millor ària de l’òpera Luisa Miller, i que el tenor ha interpretat amb una intensitat dramàtica remarcable, han tancat la primera part del recital.

La combinació de la passió de De Tommaso, el seu talent i la música de Verdi és un esquer irresistible. Les òperes de Verdi han fascinat i fascinen a generacions per la bellesa de la seva música, la seva consistència, la seva força teatral i la seva capacitat d’interpretar el món, qualitats que travessen de punta a punta la seva obra i que troben la seva correspondència en la passió, l’emoció i l’expressivitat d’aquest tenor spinto, formant un binomi extraordinari. De Tommaso defensa que cada cantant ha d’abordar aquelles obres que li agradin, les que gaudeixi cantant, segurament aquest és el motiu pel qual avui, a l’església del Carme, ha fet gaudir amb escreix al públic.

En la segona part, seguint la tendència marcada al final de la primera, el tenor italobritànic ha semblat més còmode i ha mostrat un variat ventall de recursos. De Tommaso ha interpretat amb suficiència Lunge da lei… De miei bollenti spiriti, de La Traviata i Sotto il sol di Siria ardente, d’Aroldo, per donar pas a tres peces de 6 Romanze, a les quals ha sabut donar el caire i la pausa adequats. Es tracta de More, Elisa, lo stanco poeta, Il solitaria stanza i Nell’orror di notte oscuro, que ha acabat com un lament escruixidor.

Després de l’Overture de Macbeth interpretada al piano per Audrey Saint-Gil i abans dels bisos, De Tommaso ha deixat una nova mostra de sensibilitat i potència en la interpretació de Forse la soglia attinse... Ma se m’è forza perderti, de l’òpera Un ballo in maschera. El tenor i la pianista han ofert dos bisos, un dels quals ha estat, com no podia ser d’una altra manera, l’ària E lucevan le stelle, de Tosca. El lament de Cavaradossi ha donat pas a una napolitana que ha tancat feliçment un recital que ha acabat amb gran part del públic ovacionant dempeus a De Tommaso i Saint-Gil.  

Héctor Parra inaugura la mostra La lingua del corpo

El compositor Héctor Parra ha inaugurat avui a la sala Miquel Mateu, a l’oficina de turisme ubicada al costat del claustre romànic de Sant Domènec, la mostra artística La lingua del corpo, constituïda per setze sanguines de torsos hel·lenístics, realitzats pel mateix Parra durant la seva residència, del setembre de 2021 a l’agost de 2022, a la Vil·la Mèdici-Acadèmia de França, a Roma.

El motiu de la residència va ser la composició de l’òpera de cambra Orgia, basada en l’obra teatral homònima de Pasolini, una coproducció del Festival Perelada, el Gran Teatre del Liceu i el Teatro Arriaga Antzokia de Bilbao, amb llibret i direcció escènica de Calixte Bieito, que s'estrenarà a la tardor a Barcelona.

Les setze sanguines es presenten sobre un fons en què hi ha ampliades les 7 primeres pàgines de la partitura de Parra, que ahir va interpretar a quatre mans el cinquè episodi de la peça amb Imma Santacreu al piano. En la presentació Parra ha explicat respecte l’obra exposada que “a mesura que anava fent els traços dels dibuixos hi anava trobant la veu de Pasolini”. El compositor assegura que ha dibuixat aquests torsos “per escoltar les seves veus, per palpar les seves tensions internes i els seus ritmes externs, i estimular així la imaginació lírica que dona vida als dos protagonistes d’Orgia”.

Demà, al Claustre de Sant Domènec (18:30h), Héctor Parra i Imma Santacreu, dos músics aclamats coneguts pel seu enfocament innovador i col·laboratiu en la creació musical, oferiran el taller-concert Cos a Cos, estrenat al Petit Palau dins del Cicle Km0 de la temporada BCN Classics. La mostra inaugurada avui es podrà visitar fins el 6 d’agost.

El Gran Teatre del Liceu rep la Medalla d’Honor del Festival

Després del recital, al Nou Celler Peralada, s’ha celebrat l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Festival Perelada al Gran Teatre del Liceu, la primera institució que la rep en la història d’aquest guardó. Salvador Alemany, President del Liceu, ha recollit la medalla de mans d’Isabel Suqué Mateu, Presidenta de la Fundació Castell Perelada. Alemany, que ha estat acompanyat de Valentí Oviedo (Director General del Liceu) i Víctor García de Gomar (Director Artístic del Liceu), ha remarcat durant l’acte que el festival empordanès i el Liceu “estan obligats a mantenir el compromís” que els vincula des de l’inici del cicle, fa 37 anys. “Ens hem de mantenir forts, solidaris i amb aquest sentiment de país”, va reblar Alemany.

Per la seva banda, Isabel Suqué ha agraït al Gran Teatre del Liceu la implicació i excel·lent predisposició mostrada sempre a l’hora de col·laborar i per això ha  manifestat que “aquest és un gran dia, un dia molt especial, per a tot l’equip que treballa i fa possible el festival”. Oriol Aguilà, director del festival, ha destacat que la medalla d’honor l’han rebut personalitats com Josep Carreras, Teresa Berganza o Juan Diego Flórez, entre d’altres i ha remarcat que la col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu s’ha traduït en la participació d’aquest, d’una manera o altra, en una vintena llarga d’espectacles.

També han assistit a l’acte de lliurament el batlle de Peralada, Miquel Brugat, el Director de l’ICEC, Edgar Garcia i el Director de Música de l’ICEC, Xavier Cester.