Un soldat furero

Un soldat furero

La Fura dels Baus, amb Àlex Ollé al capdavant, porta a Peralada un plantejament actual de L’Histoire du soldat d’Igor Stravinski. Aquesta nit el Festival de Peralada ha viscut l’estrena a Espanya d’aquesta producció que es va estrenar l’any passat a l’Òpera de Lió

El públic ha vist una colpidora adaptació convertida en una profunda reflexió sobre els conflictes bèl·lics d’avui dia i on s’ha fet una crida a la pau i la llibertat. Dirigida per Àlex Ollé, el muntatge manté la partitura original del compositor rus Igor Stravinsky que va escriure durant el seu exili suís, al 1917, en plena I Guerra Mundial i amb llibret de l’escriptor, Charles- Ferdinand Ramuz, que a Peralada s’ha seguit en francès amb subtitulació al català i al castellà. Explica la història d’un soldat que de tornada a casa seva, es topa amb el diable, qui el convenç que intercanviï el seu violí, la seva ànima, per un manual que li garantida guany milionari a través de inversions a la borsa. Un segle desprès, les cases d’òpera de Lyon, Lausanne i Montpellier van encarregar un nou muntatge teatral a La Fura dels Baus per commemorar el 100è aniversari de la faula musical. Així doncs, la versió furera d’aquesta història treu de la zona de confort aquesta petita història i la dota d’un valor emocional i una gran càrrega dramàtica per parlar de les barbaries de la guerra i de com aquestes destrueixen les ànimes i als soldats, ja que en el seu retorn a casa no poden ser mai més els mateixos. Per fer-ho, Ollé incorpora a la dramatúrgia dos referents contemporanis importants: la pel·lícula de Dalton Trumbo ‘Johnny cogió su fusil’ i el segon, la punyent carta de comiat que va deixar rere seu el veterà de la Guerra de l’Iraq, Daniel Somers, desprès del seu suïcidi el 2013, en no poder superar l’estrès posttraumàtic.

Cal destacar el treball de L’Emmanuel Carlier en la confecció del vídeo. Un treball precís que recolza al llarg de tota la historial la narració i que ofereix un seguit de imatges provocadores i inquietants que difícilment el públic podrà esborrar de la seva ment.

Àlex Ollé, ha tornat al Festival Castell de Peralada amb aquesta petita joia en la seva estrena a l’Estat. Un treball que ha permès copsar totes les dimensions de l’obra, des de la més íntima a la més universal i on ha visibilitzat les diferents històries dels soldats dels nostres dies a través d’una lectura molt contemporània d’aquest fàustic conte ja centenari.