Nit de la Sanitat al Livestream

Nit de la Sanitat al Livestream

Aquest dissabte 25 de juliol a les 22.00 hores a la Muralla del Carme en el marc del Festival Castell de Peralada Livestream, l’artista Santi Moix i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, capitanejada pel seu director titular Josep Pons, han protagonitzat una sessió d’enaltiment  a la creació artística. 

El concert, dedicat a tots els professionals de la sanitat que han estat i continuen a la  primera línia en la lluita contra la pandèmia, ha començat amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu a sobre de l’escenari situat a la Muralla del Carme, interpretant la impactant Simfonia núm.7 en la major Op. 92 , que el mateix Ludwig van Beethoven va dirigir i estrenar el 1813 durant un concert solidari pels soldats ferits durant la batalla de Hanau, i que enguany ha servit també per commemorar el 250è aniversari del naixement del compositor.

Després d’una pausa de vuit minuts i amb els músics de l’orquestra recol·locats al bell escenari, s’iniciava la segona part amb un concert-performance protagonitzat pel tàndem Moix-Pons, qui juntament amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, han presentat una simbiosi de creació artística visual i musical. Amb la primera nota de Música per als Reials Focs d’Artifici de Georg Friedrich Handel ,  Moix des de l’altre costat del pont que uneix el Castell de Peralada amb el recinte del Carme, posava les primeres pinzellades de color al mur de morter de 3,60m x 2,10m. L’obra, creada al ritme de la banda handeliana, és una obra de grans dimensions emprant la pintura al fresc que l’artista ja va portar a terme a l’església romànica de Saurí (Pallars) i compta com a punt de partida l’experiència personal del pintor quan va quedar totalment fascinat pel Hanabi (el festival de focs artificials al Japó). Moix afirma que  “Mai no havia vist res semblant. El cel plorava foc i va ser la inspiració per a una nova sèrie de treballs”. L’obra observa el paral·lelisme entre les flors, aquests regals botànics, i el resultat d’aquestes flors de foc. Al Festival Castell de Peralada Livestream, després d’assajar-ho durant tres dies i amb la col·laboració dels germans Pujol de Manresa, estucadors de llarga saga familiar, i de Víctor Pérez-Porro, ha creat en tant sols 20 minuts una obra que pretén ser una metàfora de vida, que al igual que els focs d’artifici, exploten, neixen i moren. Un fresc on l’artista ha substituït els focs artificials per un esclat de pintura en viu i que el públic assistent ha pogut anar seguint gràcies a una pantalla de grans dimensions. L’obra finalitzada per Santi Moix es traslladarà a l’hospital Clínic de Barcelona on serà exhibida abans d’instal·lar-se al cap d’un temps definitivament a Peralada. L’espectacle, que pretenia ser un punt de trobada entre l’expressió musical i la pictòrica, ha esta també un espectacle sincer on ha aflorat la veritat de cada un, expressada col·lectivament amb el llenguatge de cadascú.

Gairebé des dels seus inicis, el Festival  Castell de Peralada ha tingut una forta vinculació amb les arts visuals encarregant els seus cartells o convidant artistes de reconegut prestigi internacional a projectes escènics. Una vinculació entre art visual i música que aporta el seu plus d’excel·lència i singularitat a un festival que busca projectar-se com un escenari creador de tendències més enllà de la cita lúdica d’estiu. Aquesta relació entre disciplines artístiques ha estat també present en aquesta edició virtual amb aquesta iniciativa compartida, que a la vegada coincideix amb un canvi de rumb de l’òpera, i més en concret del Gran Teatre del Liceu, associat més que mai a les arts visuals.

L’espectacle s’ha pogut veure i escoltar en directe per primera vegada de manera simultània a festivalperalada.com, rtve.es, al Youtube de La2 i a Ràdio 4 a càrrec de la periodista Agnès Batlle. A més, s’ha pogut veure en diferit a les 00.10h a La2 en un programa especial conduït pel periodista de TVE Catalunya Francesc Cruanyes i durant 48 hores es podrà recuperar al web del festival. Més endavant es podrà escoltar també a Radio Clásica. 

La Nit de la Sanitat del Festival Castell de Peralada, en homenatge als professionals de la salut que amb tant esforç estan treballant per a tots nosaltres, hi han assistit sanitaris de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, de l’Hospital de Figueres i també del CAP de Peralada. El concert que ha comptat amb el suport de CaixaBank, hi ha assistit també el seu president, Jordi Gual, així com la Dra. Pilar Varela, la Dra. Mercè Boada, Valentí Oviedo, Director  General del Gran Teatre del Liceu i el President de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany.