BERNAL AL NOU CELLER DE PERALADA

BERNAL AL NOU CELLER DE PERALADA

BERNAL DONA VIDA A LES ESCULTURES DE RODIN ALS JARDINS DEL NOU CELLER PERELADA

 

El ballarí, una de les estrelles de la dansa en l’actualitat, ha presentat al Festival Castell de Peralada el nou espectacle Rodin. L’escultor de les emocions, inspirat en tres de les més famoses escultures d’Auguste Rodin: Torse d’Homme Louis XIV, El petó i El pensador.

 

Peralada, 20 de juliol de 2022

Nit d’estrena mundial al Festival Castell de Peralada amb Rodin. L’escultor de les emocions de Sergio Bernal. L’espectacle celebrat aquesta nit ha servit per inaugurar els jardins de les bodegues Perelada d’una forma molt especial: viatjant pel jardí florit d’Auguste Rodin, un dels escultors més reconeguts de la història. Els pocs espectadors que han gaudit d’aquesta proposta singular han pogut aturar-se i gaudir del paisatge empordanès, alhora que de les escultures que han pres vida amb les coreografies de Bernal, inspirades en tres obres del geni francès.

Torse d’Homme Louis XIV ha estat la coreografia amb la que ha inaugurat la nit. Dirigida i interpretada pel mateix Bernal, la peça ha narrat la força, la bellesa i la grandesa que transmetia Lluís XIV de França. Encarnant un Déu simbòlic conegut com a El Rei Sol, que representa bellesa i fortalesa, el reconegut ballarí ha explorat el concepte del poder i ha fet una estirada d’orelles a les institucions públiques, pel fet que no donen prou suport a la dansa. La coreografia, al ritme de la música antiga interpretada per Jordi Savall, ha fusionat la dansa clàssica espanyola i el barroc amb una estètica molt similar a la de l’obra, on el ballarí ha lluït una corona daurada.

La vetllada ha continuat amb la peça inspirada en El petó, una de les obres més commovedores de Rodin i en la qual la passió i el desig queden plasmats amb molta tendresa, a més d’evocar l’amor de Rodin per Camille Claudel. Per interpretar-la, Bernal ha estat acompanyat de Ciada Rossi, solista de la Companyia Nacional de Dansa, els cossos dels quals s’han fusionat a través del llenguatge neoclàssic per explicar una història d’amor. La coreografia, de gran senzillesa, sensualitat i rodonesa, ha cercat la bellesa de les línies i l’espai.

Per tancar l’espectacle Bernal ha interpretat la coreografia titulada El pensador, en referència a una altra de les obres més famoses de l’escultor francès. En aquesta ocasió, l’obra ha transmès la visceralitat i la força de la contenció del pensament des de la impotència i el dolor, així com la intimitat i les inseguretats que pertorben el dia a dia. Amb una gran força i caràcter desfermat, la peça ha comptat amb les melodies de Roque Baños a la guitarra clàssica. Respectant l’estètica de l’escultor, Bernal ha fet gala de la tècnica de la dansa espanyola i el flamenc tot emprant zapateaos energètics i emocionants.

Per completar l’espectacle, Sergio Bernal ha comptat amb García Sierra, que ha assumit la direcció musical formada per tres violins, una viola, un violoncel i un oboè. La música que ha acompanyat la segona peça d’El petó formava part d’un enregistrament de l’orquestra Cruz Diez. L’espectacle que s’ha vist aquesta nit, amb una bona rebuda per part del públic que ha omplert els jardins del Nou Celler, es tornarà a veure demà, 21 de juliol.

Auguste Rodin (1840-1917) és considerat el pare de l’escultura moderna per la ruptura amb el cànon acadèmic del segle XX a França, tot i conèixer i dominar les regles de l’estètica del seu temps. La seva innovadora concepció de l’art li va permetre inaugurar una nova etapa en aquesta disciplina, convidant l’observador a la reflexió. Més enllà de la plasticitat de les seves formes o de l’hiperrealisme en els detalls, Rodin comparteix el seu món interior i capta una emocionalitat universal. Tot això ho aconsegueix trencant la visió frontal per recrear-se en cada un dels detalls que ofereix cada perspectiva.