SONYA YONCHEVA CAPTIVA PERALADA

SONYA YONCHEVA CAPTIVA PERALADA

La soprano ha escollit peces d’Henri Duparc, Pauline Viardot, Ernest Chausson, Gaetano Donizetti, Giacomo Puccini, Paolo Tosti, Giuseppe Verdi, Léo Delibes i Giuseppe Martucci per configurar el repertori d’aquest vespre a l’església del Carme.

 

Peralada, 2 d’agost de 2022

La cantant búlgara Sonya Yoncheva ha brindat aquest vespre al Festival Castell de Peralada un recital líric de gran força de la mà del pianista Malcolm Martineau. El concert, que ha tingut lloc a l’església del Carme, ha comptat amb un repertori variat amb peces d’Henri Duparc, Pauline Viardot, Ernest Chausson i cançons de Gaetano Donizetti, Giacomo Puccini, Paolo Tosti, Giuseppe Verdi, Léo Delibes i Giuseppe Martucci. Amb aquest recital comença la darrera setmana de la 36a edició del Festival Castell de Peralada, que acollirà dos concerts lírics més, protagonitzats per dos altres figures femenines de l’òpera com Lise Davidsen i Ermonela Jaho.  

Aquest vespre la soprano ha mostrat un repertori de cançons líriques franceses i italianes, la majoria de les quals han tractat sobre l’amor no correspost, condemnat o perdut. Considerada una de les intèrprets més aclamades i interessants de la seva generació, ha demostrat ostentar un repertori molt variat que va des de la música antiga fins grans peces operístiques. La primera part del concert ha estat dedicada a cançons líriques del repertori romàntic francès i la segona part al repertori italià.

La soprano ha ofert un recital de gran nivell vocal que ha començat amb partitures d’Henri Duparc, l’autor parisenc responsable d’algunes de les cançons més boniques compostes mai en la llengua de Proust. El programa ha obert amb L’invitacion au voyage, inspirada amb el text de Charles Boudelaire de Les fleurs du mal, i ha continuat amb Au pays où se fait la guerre, La vie antérieure i Chanson triste.

Haï luli! ha estat la cançó que ha continuat, obra de Pauline Viardot. La cantant i compositora va pertànyer a la dinastia de los García, va ser filla del tenor sevillà Manuel García i germana de la cèlebre cantant Maria Malibran. La cançó escollida per aquesta nit ha estat una mostra del talent melòdic de l’artista.

Ernest Chausson també ha protagonitzat part del recital amb tres peces que representen el romanticisme en el marc de la melodia francesa. El públic de l’església del Carme ha apreciat unes cançons evocadores, especialment la tercera i última, Sérénade italienne, que ha trasllat als espectadors a l’encant d’una nit a bord d’un vaixell, a la llum de la lluna, enmig de les onades.

De l’italià Donizetti s’ha escoltat una cançó en francès titulada Depuis qu’une autre a su te plaire, una peça que parla de la nostàlgia, la pèrdua, el desamor i el desengany. En contrast amb aquesta darrera peça, la soprano ha interpretat Les filles de Cadix, de Leo Delibes, una peça virtuosa i brillant, amb aires del sud i formes de bolero espanyol que ha tancat la primera part de l’espectacle. 

Després del descans Yoncheva ha interpretat unes peces seleccionades de Puccini –Sole e amore, Terra e mare, Menti all’avviso i Canto d’anime–, una peça de Martucci titulada Al folto bosco, placida ombria, i dues de Tosti –L’ultimo bacio i Ideale–, aquesta darrera una de les més reconegudes de l’última part del programa d’aquest vespre.

L’espectacle ha finalitzat amb tres peces de Verdi amb una estructura sorprenent que les converteix pràcticament en àries com les que sovint apareixen a les seves òperes. Aclamada pels aplaudiments del públic, la soprano ha ofert tres bisos que han fet aixecar tot el públic de la cadira: Donde lieta usci, l’ària de Mimí a La Bohème; L'amour est un oiseau rebelle, ària de l’òpera Carmen de Georges Bizet; i Adieu, notre petite table de l’òpera Manon de Massanet.  Lluny de la lleugeresa que trasllada el gènere de les cançons a piano, Yoncheva ha interpretat aquestes peces àmplies i exigents amb solvència, demostrant el seu talent ja aclamat a nivell mundial.