DIT-DIT: La dansa com a eina terapèutica

DIT-DIT: La dansa com a eina terapèutica

Una iniciativa d’Ace Alzheimer Center Barcelona i el Festival Perelada 

El projecte Dit-Dit demostra el paper de la dansa com a eina terapèutica per millorar el benestar emocional de persones amb Alzheimer 

  • Un total de 25 persones amb Alzheimer han gaudit d’aquest innovador taller setmanal que s’ha dut a terme en els darrers dos anys a l’Hospital de Dia d’Ace Alzheimer Center Barcelona.  
  • Els resultats preliminars indiquen una millora en el benestar emocional, l’equilibri físic i la connexió social de les persones participants. 
  • Ace Alzheimer Center Barcelona i el Campus Salut del Festival Perelada renoven la seva aposta per aquesta teràpia i oferiran una nova edició a partir de gener de 2025. 

 

Les demències s’han convertit en una prioritat de salut pública a escala mundial. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), actualment hi ha 55 milions de persones afectades a tot el món, el 65 % de les quals són dones, sent la malaltia d’Alzheimer el tipus més freqüent. En aquest context, les previsions apunten que, al 2050, aquesta quantitat s’haurà duplicat.  

Davant d’aquest panorama, mentre la ciència avança cap a tractaments que busquen curar la malaltia, és important no descuidar les persones que actualment viuen amb demència. És per això que les teràpies no farmacològiques tenen un paper rellevant a l’hora de millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen demència i la dels seus cuidadors. 

És per això que, en els darrers dos anys, Ace Alzheimer Center Barcelona i el Campus Salut del Festival Perelada han desenvolupat el projecte Dit-Dit, que ha tingut molts bons resultats des del punt de vista del benestar emocional i social entre les 25 persones amb Alzheimer  d’entre 45 i 80 anys que hi han participat.  

Aquesta innovadora iniciativa utilitza la dansa com a teràpia no farmacològica, estimulant els pacients cognitivament a través del moviment, la música i el tacte, elements que reforcen tant les capacitats físiques com emocionals 

Liderat per l’equip de CondeGalí: Sara López, Alba Cerdeiriña, Mariángeles López i Ana Conde- Salazar, sota la direcció i supervisió de l’Aimar Pérez Galí i Jaime Conde- Salazar, ideòlegs de l’activitat, el projecte proposa una forma única d’interacció que fomenta la neuroplasticitat i ofereix un espai de connexió i gaudi compartit a través de dues sessions setmanals. 

 

AVALUACIÓ DELS RESULTATS 

Per avaluar el seu impacte, es van realitzar proves de valoració cognitiva, d’equilibri i de qualitat de vida tant al començament com al final del projecte. Tot i que la mostra reduïda no permet conclusions definitives, els resultats preliminars apunten que, si bé no es va percebre una millora pel que fa a la cognició, a la funcionalitat i a la qualitat de vida percebuda, sí es va demostrar una resposta positiva evident dels participants que els ha permès desenvolupar formes de comunicació a través de la gestualitat i la coreografia que els han ajudat en el seu benestar emocional i social, així com en una major estabilitat física.  

Dit-Dit ens demostra el potencial de la dansa per generar benestar en el moment present, especialment en persones amb Alzheimer, que experimenten i recorden les sensacions de felicitat durant les sessions,” destaca la Dra. Mercè Boada, fundadora d’Ace Alzheimer Center Barcelona. 

Per la seva part, Oriol Aguilà, director artístic del Festival Perelada, subratlla que “aquest projecte demostra el valor d’integrar activitats creatives en l’àmbit de la salut. La dansa facilita espais de connexió que generen benestar en els participants. 

L’èxit de Dit-Dit, de fet, ha motivat els seus impulsors a ampliar la iniciativa, que es tornarà a editar a partir de gener de 2025 amb l’objectiu d’ampliar el nombre de persones amb Alzheimer que s’hi podran beneficiar i donar continuïtat a la investigació científica per tal d’obtenir dades més sòlides i aprofundir en el coneixement dels efectes d’aquesta teràpia en la vida dels pacients i les seves famílies.  

 

Podeu veure el vídeo en aquest enllaç de youtube