JAKUB JÓZEF ORLIŃSKI OBRIRÀ L'EDICIÓ DE PASQUA

JAKUB JÓZEF ORLIŃSKI OBRIRÀ L'EDICIÓ DE PASQUA

L'edició de Pasqua del Festival Castell de Peralada obrirà les seves portes a dos recitals lírics, a l'oratori La Giuditta de Alessandro Scarlatti i, als Oficis de Tenebres de Divendres Sant de Tomás Luis De Victoria. La nova edició donarà principi amb una gran cita el dia 6, protagonitzada pel jove contratenor polonès Jakub Józef Orliński al costat de Il Giardino d’Amore amb un programa variat amb obres d'Antonio Vivaldi i Georg Friedrich Haendel, sota la direcció de Stefan Plewniak.

 

Jakub Józef Orliński (Varsòvia, 1990) s'ha convertit ràpidament en un dels intèrprets més vibrants de l'escena musical clàssica internacional, triomfant en l'escenari, en els concerts, en els enregistraments i connectant amb un públic jove mitjançant les xarxes socials. Artista exclusiu del segell Warner/Erato, el seu primer enregistrament, Anima Sacra, ha collit elogis de la crítica i li ha valgut el prestigiós premi Opus Klassik a l'enregistrament vocal en solitari. El seu segon llançament discogràfic - titulat Facce d'amore amb àries d'òpera barroques escrites per a personatges masculins romàntics - es va publicar el novembre de 2019 i va realitzar una gira per tota Europa amb la formació Il Pomo d'Oro.

 

El jove contratenor, que ha triomfat en múltiples concursos vocals i a més gaudeix en el seu temps lliure del breakdance i d'altres estils de dansa, on els seus èxits en aquest àmbit també aconsegueixen premis en moltes competicions de ball, debuta aquest dijous 6 d'abril, a l'església del Carme del Castell de Peralada, inaugurant l'edició de Pasqua del festival empordanès. Acompanyat per Il Giardino d’Amore, l'excel·lent ensemble barroc, dotat per a interpretacions brillants i expressives, fundat a Cracòvia el 2012 pel violinista polonès Stefan Plewniak, amb el qual Orliński actua sovint en gires internacionals.

 

Orlinki és un b-boy que utilitza les tecnologies i les xarxes socials per acostar-se a un públic jove sobre això ell mateix ha explicat “la tecnologia ha canviat moltíssimes coses, però al final en aquest món modern tenim les xarxes socials que ens permeten donar la mà a qui seran els nostres públic de futur i cal educar-los. Convidar-los a que vinguin a aquest primer concert i que comprovin en primera persona si els hi agrada o no; si els hi escau més un concert o una òpera sencera; si són més de Mozart o de Puccini, o del Barroc com ho som nosaltres”. I ha afegit “els compositors van composar aquestes peces precisament per les emocions. Les emocions en aquestes obres son clares i profundes i això no ha canviat gens. Al final estem parlant d’una emoció com l’amor, l’amor és l’emoció principal, fa 300 o 400 anys també ho era. Quan nosaltres toquem aquestes peces, aquesta emoció, l’amor, hi és molt present i es viu i és molt palpable i és totalment rellevant pel present en el que vivim. Per això m’agrada tant la música, perquè és un sentiment i una emoció molt humana”.

Sobre el títol del programa, Stefan Plewniak, ha explicat “vam estar estudiant el programa amb Jackub i la idea era donar-li dos significats; un històric, perquè els compositors Händel i Vivaldi sempre triaven herois antics per als seus títols, perquè era la moda i també es feia en el camp de la pintura, i a nivell històric em semblava interessant que el púbic d'aquell llavors tenia el coneixement d'aquests herois, bé perquè, l'havien llegit o perquè li ho havien comptat a l'església, o les seves àvies abans d'anar a dormir. El segon significat, és perquè a mi Jackub em sembla un heroi modern, té un aspecte d'Apol·lo, i era una interessant comparació: l'antiguitat amb els herois moderns; la manera que tenen de comunicar, d'acostar-se al públic i de portar la seva vida”.

 

El concert arriba a Peralada amb totes les entrades esgotades, després d'actuar al Teatre de la Maestranza i al Palau de Versalles aquesta mateixa setmana. El programa, sota el títol Héroe!, se centra en dos dels compositors rellevants en la seva important discografia, Haendel, de que ha gravat Aggippina, més algunes àries d'altres òperes, i Vivaldi, del qual té registrat un extraordinari Stabat Mater, centren el repertori d'una vetllada que, promet ser un autèntic delit.

 

La celebració de la 37a edició del Festival Castell de Peralada s’avança més que mai amb una edició de Pasqua que ha arribat per quedar-se i que anirà acompanyada d’activitats paral·leles durant el mes de març com a preàmbul de la programació.

 

Oriol Aguilà, durant la seva intervenció, ha destacat “amb aquest acte, comença el compte enrere, l'arrencada d'aquesta edició de Pasqua. Una edició que és alhora una extensió del nostre festival d'estiu i que obre la 37a edició del Festival amb aquest concert. Una edició que abans que comenci ja podem afirmar que ha arribat per quedar-se ja que es tracta d'un somni molt desitjat i molt esperat que tindrà continuïtat i que ens permetrà viure el Festival Castell de Peralada durant una altra època de l'any. L'estiu té una fantàstica però altíssima concentració d'oferta musical a la Costa Brava i des del festival estem convençuts que la nostra destinació mereix tenir ofertes culturals i musicals que passin en altres moments de l'any. Aquesta edició té l'objectiu de viure i convidar els melòmans que descobreixin aquesta destinació també durant la Setmana Santa”.

 

El contratenor Jakub Józef Orliński, el tenor Freddie De Tommaso, la formació polifònica Cantoría i La Giuditta de Scarlatti, amb la participació de Dani Espasa, Serena Sáenz i Xavier Sabata, formen la programació d’aquesta edició que se celebrarà del 6 al 8 d’abril a l’església del Carme del Castell de Peralada.