El Festival Perelada reforça la seva missió d’oferir espais de creació al talent jove

El Festival Perelada reforça la seva missió d’oferir espais de creació al talent jove
  • El tenor polonès Piotr Beczala en protagonitzarà la inauguració divendres que ve, a l’església del Carme, amb un programa en què predomina Txaikòvski 

 

  • El cineasta Pedro Almodóvar és l’autor del cartell i les cançons més significatives de les seves pel·lícules seran objecte d’una particular revisió a càrrec de Pasión Vega i Joan Anton Rechi 

 

  • El punt culminant del festival serà l’estrena absoluta, el dia 8 d’agost, de l’òpera Don Juan no existe, composada per Helena Cánovas i amb llibret d’Alberto Iglesias 

 

  • L’edició d’estiu del festival, la 38a, es celebrarà del 19 de juliol a l’11 d’agost i hi actuaran els pianistes Yuja Wang i Yunchan Lim, la companyia Acosta Danza, Jordi Savall, i les sopranos Sonya Yoncheva, Anna Pirozzi i Sara Blanch 

 

Peralada, 15 de juliol de 2024.- “Defensem l’esperit d’aquest festival, que es distingeix per oferir espais creatius al talent jove i que surtin de la zona de confort. Hi tenim una fe absoluta en això; també en la fidelitat a l’òpera i la dansa, i crec que hem estat inspiradors d’altres models de festival a casa nostra i en tot l’àmbit mediterrani.” És una declaració d’intencions i una afirmació d’Oriol Aguilà, director artístic del Festival Perelada, que celebra la seva edició d’estiu 2024, la 38a, des de divendres vinent, dia 19, fins el proper 11 d’agost. El cicle continua conservant el format íntim, que permet que l’experiència del públic sigui insòlita per la proximitat, mentre dura aquest procés de transició fins a disposar de l’Auditori, incorporant nous espais com ara el Mirador del Castell o el Celler Perelada.  

La línia d’oferir espais de creació al talent jove del país es concreta, en aquesta ocasió més que en d’altres edicions, en espectacles com Miralls daurats (4 d’agost) amb el quartet de saxos Kebyart, Renaissance Reloaded (7 d’agost) amb direcció de Júlia Sesé, la nit de dansa Terra llaurada (10 d’agost) ideada pel ballarí Aleix Martínez amb música d’Arnau Obiols i, sobretot, amb l’estrena absoluta de l’òpera Don Juan no existe. Sobre lo que olvidamos y lo que permanece (8 d’agost), amb música de la compositora catalana Helena Cánovas, guanyadora de la segona edició del Carmen Mateu Young Artist European Award. 

Miralls daurats és un espectacle protagonitzat pel quartet de saxos Kebyart, una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual. El quartet presenta a Peralada un concert singular, inclòs en el cicle Concerts Ad Libitum, que estarà dividit en dues parts, les quals transcorreran en dos llocs diferents. La primera part tindrà com a escenari l’església del Carme, mentre que la segona es farà al Celler Perelada. El programa de la vetllada inclou peces de Jean-Philippe Rameau, J.S. Bach, Maurice Ravel i Jörg Widmann. Davant la imminent celebració del 150è aniversari del naixement de Ravel, l’any 2025, la direcció artística del festival va encarregar a Kebyart i al pianista Marco Mezquida una fantasia sobre la música d’aquest compositor, que s’estrenarà de manera absoluta a Peralada. Al final de l’espectacle s’oferirà un tast de formatges a càrrec de Toni Gerez, carismàtic cap de sala i sommelier del Castell Perelada Restaurant. En aquest mateix cicle de Concerts Ad Libitum, seguint la mateixa fórmula de fer jugar els dos espais –l’església i el celler-, hi trobem la proposta La bella molinera (Die schöne Müllerin), una experiència romàntica amb cançons de Schubert i poesia, a càrrec del tenor Julian Prégardien. Aquest espectacle també inclou un tast de productes gastronòmics ofert pel festival i un maridatge de vins escollits per l’enòleg Delfí Sanahuja. El primer tast es farà durant la pausa i el segon, al final del concert. 

Renaissance Reloaded és un altre d’aquests espectacles que refermen el festival com a motor de creació jove. És per això que la direcció artística li va fer l’encàrrec a la Júlia Sesé, directora del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, de bastir un espectacle pel qual s’ha sol·licitat a compositors i compositores de casa, menors de 40 anys, com ara Joan Magrané, Helena Cánovas, Josep Ollé, Xavier García Cardona, Carles Prat –aquests dos darrers estrenen peces-, Aurora Bauzà, Pere Jou i Anna Capmany –estrenaran peces encarregades pel mateix festival-, que revisin la polifonia i el contrapunt renaixentistes i els tornin a configurar a través del seu propi llenguatge. Viurem l’estrena absoluta d’un concert  innovador, a l’església del Carme, que honorarà la tradició de la música coral occidental. 

El punt àlgid de l’edició d’estiu d’enguany del festival serà l’estrena absoluta al Mirador del Castell de l’òpera contemporània en dos actes Don Juan no existe. Sobre lo que olvidamos y lo que permanece, amb música d’Helena Casanovas, llibret d’Alberto Iglesias i direcció escènica de Bàrbara Lluch. La peça situa l’acció de la primera part a principis del segle XX, quan la comtessa Carmen Díaz de Mendoza Aguado escriu el seu propi Don Juan, però l’estrena és un fracàs. La segona part situa l’acció al 2024, any en que una nova compositora segueix de manera infructuosa el rastre de la comtessa i de la seva peça, per tal d’esbrinar què és el que va anar malament. L’obra pretén retre homenatge a totes aquelles dones que han estat esborrades de la història, pel simple fet d’haver nascut dones. Lluch compta amb un repartiment format per la soprano Natalia Labourdette, el tenor Pablo García-López, el baríton David Oller i el Cosmos Quartet, a més de la saxofonista Helena Otero i el percussionista Miquel Vich. La direcció musical va a càrrec de Jhoanna Sierralta.  

Don Juan no existe és una coproducció del Festival Perelada, el Gran Teatre del Liceu i el Teatro de la Maestranza, amb la participació del Teatro Real i dels Teatros del Canal. D’altra banda, el mateix 8 d’agost (19:15h), a la Biblioteca del Museu del Castell, Helena Cánovas oferirà una conferència al públic, en què donarà a conèixer detalls de l’òpera i el seu procés de composició. 

Finalment, la intenció del Festival Perelada d’oferir espais per estimular la creació artística també es tradueix en la nit de dansa Terra llaurada, un encàrrec fet expressament per la direcció artística del festival al ballarí Aleix Martínez, que ha volgut anar més enllà de bastir una gala de dansa amb diverses coreografies inconnexes. Martínez ha ideat una nit temàtica al Mirador del Castell, amb diverses coreografies vinculades per un fil conductor que funciona com a dramatúrgia i que fa referència l’acció de llaurar i la regeneració dels camps que això suposa i a l’acte creatiu, establint un paral·lelisme amb l’actual procés de reconstrucció del mateix festival. A Terra llaurada hi participaran onze ballarins i ballarines catalans i europeus amb una trajectòria molt destacada. 

Fidelitat a la lírica 

La fidelitat del Festival Perelada a la lírica és inqüestionable. Així ho indica que en la programació hi ha incloses les actuacions, a l’església del Carme, d’algunes de les millors veus internacionals d’aquest àmbit. Començant pel recital líric d’inauguració, a càrrec de Piotr Beczala (19 de juliol) i seguint pel recital titulat Pasión, a càrrec de la soprano Sonya Yoncheva (26 de juliol), que actuarà acompanyada pel tenor Ismael Jordi i el pianista Rubén Fernández. Serà una vetllada dedicada exclusivament a la sarsuela, amb peces de Sorozábal, Moreno Torroba, Vives, Chapí o Jacinto Guerrero, entre d’altres. A la visita d’una gran soprano la succeeix la d’una altra gran figura del gènere, la soprano napolitana Anna Pirozzi (27 de juliol), que torna a Peralada –ja hi va ser l’any 2022- i protagonitzarà el recital Addio mio dolce amor. Il maestro Puccini e l’opera italiana. El programa posarà especial atenció a Puccini, però també inclou àries de Donizetti, Bellini, Verdi, Cilea, Leoncavallo o Giordano. La tercera vetllada de lírica del festival la protagonitzaran la soprano catalana Sara Blanch i el baríton italià Paolo Bordogna (5 d’agost), dues grans veus rossinianes, acompanyats al piano per Giulio Zappa. El recital es titula Rossini, il cigno di Pesaro i es tracta d’un homenatge al brillant compositor italià en què Blanch i Bordogna interpretaran de forma alterna i en alguna ocasió, conjunta, diverses àries de les seves òperes més cèlebres. 

La pianista consagrada, el pianista revelació i el mestre 

L’edició d’enguany del festival compta en la seva programació amb dues vetllades pianístiques que prometen ser memorables. La primera és un deute que el festival tenia amb el seu públic, ja que aquesta s’havia de produir durant la passada Setmana Santa, però per raons alienes al festival es va haver de suspendre. Es tracta del recital que oferirà a l’església del Carme (3 d’agost) el jove pianista sud-coreà Yunchan Lim (2004), el més jove a guanyar el prestigiós Concurs Internacional de Piano Van Cliburn (Texas), que interpretarà obres de Mendelsshon, Txaikòvski i Músorgski.  La clausura del festival anirà a càrrec de la ja consagrada pianista xinesa Yuja Wang (11 d’agost), que hi debuta i que farà gala de la seva espontaneïtat, carisma, virtuosisme i llibertat interpretativa. 

Una de les vetllades més esperades del festival la protagonitzarà Jordi Savall a l’església del Carme (30 de juliol), en què el mestre, encapçalant la formació de música antiga Hespèrion XXI oferirà al públic el concert titulat El foc i les llàgrimes de les muses, que estarà dedicat a la memòria del que havia estat durant molts anys el director artístic del festival, l’enyorat Luis López de Lamadrid. El programa inclou obres de compositors i instrumentistes renaixentistes de l’era elisabetiana com Christopher Tye, William Byrd, Richard Nicholson o John Dowland. 

Carlos Acosta i Pedro Almodóvar 

El ballarí i coreògraf cubà Carlos Acosta hi té un vincle especial amb Peralada i amb el festival. Enguany, torna amb la companyia de la qual n’ostenta la direcció artística, Acosta Danza, amb dues funcions de l’espectacle Folclor (26 i 27 de juliol) al Mirador del Castell. El ballarí cubà dirigeix des de bambolines un espectacle que se centra en les seves arrels cubanes, banyades en influències africanes, espanyoles, llatinoamericanes i europees, i constitueix el gresol que és Cuba. Folclor, que evidencia la versatilitat d’uns ballarins talentosos que procedeixen tant de l’àmbit de la dansa clàssica com de la contemporània, inclou tres coreografies, Paysage, soudain, la nuit (Pontus Lidberg), Soledad (Rafael Bonachela) i Híbrido (Norge Cedeñon i Thais Suárez). 

La nit del 20 de juliol serà una nit molt especial a Peralada, ja que serà una nit de cine al Mirador del Castell. L’espectacle es titula Pasión Almodóvar amb Pasión Vega. La polifacètica i versàtil cantant espanyola Pasión Vega, dirigida a escena per Joan Anton Rechi i amb Moisés P. Sánchez a la direcció musical, interpretarà cançons que formen part de la banda sonora d’un gran nombre de pel·lícules dirigides pel cineasta manxec Pedro Almodóvar, que és l’autor del magnífic cartell de l’edició d’enguany del festival. Es tracta d’un homenatge a l’univers del cineasta, caracteritzat per una esplèndida galeria de dones fortes, drama i comèdia en perfecte equilibri i moltes cançons meravelloses, algunes de les quals formen part de la nostra memòria sentimental i musical.  

D’altra banda, la biblioteca del Carme acollirà, del juliol al desembre del 2024, la mostra Vida detenida & Waiting for the Light, de Pedro Almodóvar. L’exposició mostra una sèrie d’imatges que podrien haver estat extretes dels interiors de les seves pel·lícules. Inspirat per l’emoció que irradien els bodegons de realistes madrilenys com Antonio López o Isabel Quintanilla, Almodóvar va començar a observar la quotidianitat amb altres ulls i a experimentar amb el llenguatge fotogràfic. Durant la visita, es podrà veure una selecció d’aquests bodegons, obra del cineasta, que aniran acompanyats d’objectes vinculats amb l’univers creatiu del mateix Almodóvar: llibres, cartells de pel·lícules, storyboards i guions.